Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát dá 150 milionů korun na inovativní startupy a a nové firmy v ČR

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Stát se chystá dát 150 milionů korun na inovativní podnikání startupů a nových firem v České republice. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) společně s agenturou CzechInvest nyní vyhlásilo výzvu z Národního plánu obnovy, přičemž na dotaci by mohlo dosáhnout až 500 subjektů. Dnes o tom informovalo MPO v tiskové zprávě.

"Pro konkurenceschopnost České republiky je klíčové, abychom podpořili nové projekty s vysokou přidanou hodnotou a udrželi krok s ostatními zeměmi. Chceme vytvářet podmínky, které podpoří vyšší počet založených startupů a zvýší jejich šanci na úspěch,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Dotační program podle něj umožní začínajícím startupům konzultovat jejich podnikatelské nápady, dále vytvořit reálný podnikatelský plán a začít s podnikáním. "Inovativním firmám s krátkou podnikatelskou minulostí pak pomůže rozvíjet jejich podnikatelskou činnost a případně i pomůže s nalezením vhodného investora,“ dodal ministr.

V programu jsou balíčky poradenských, konzultačních a mentoringových služeb odborníků z regionu, včetně ověření obchodních plánů k posunutí dobrého podnikatelského záměru do jeho realizační fáze.

Program bude fungovat prostřednictvím regionálních inovačních center. "Přímé zapojení center z regionu, které mají zmapován inovační potenciál ve svém kraji a setkávají se s dobrými nápady na rozběh podnikatelské činnosti, a které by napomohly spojení těch, co mají dobrou myšlenku a nevědí, jak ji realizovat, s těmi, co vědí, jak na to, by zároveň znamenalo odbyrokratizování počáteční fáze podnikání, které začínající podnikatele mnohdy trápí a někdy i odrazuje,“ uvedl generální ředitel agentury CzechInvest Petr Očko.

První žádosti o podporu začne resort přijímat od začátku srpna.

Témata:  finance firmy

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

McDonald’s: Šíření E. Coli přináší významné otázky pro investory

Poté, co se zákazníci McDonald's nakazili z oblíbených hamburgerů Quarter Pounder bakterií E. coli, je firma pod drobnohledem. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hlásí 49 případů nákazy v 10 státech, které vedly k 10 hospitalizacím a jednomu úmrtí. McDonald's již z některých států stahuje klíčové ingredience. Mezitím se vyšetřuje, která potravina je za kontaminaci zodpovědná, říká Charu Chanana, tržní stratéžka Saxo Bank.