Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Regulované nájemné končí! Podívejte se na nové ceny v ČR

Regulované nájemné končí! Podívejte se na nové ceny v ČR

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Od ledna v České republice končí regulace nájemného. Lidé si však mohou na internetových stránkách ministerstva pro místní rozvoj (MMR) zjistit obvyklé ceny nájmů v jednotlivých obcích.

Podle ministerstva tak doposud deformovaný trh od ledna postupně nastolí rovnovážnou výši tržního nájemného. V mapách nájemného, které jsou dostupné na internetových stránkách MMR, mohou však lidé najít informativní údaje o výši obvyklého nájemného podle odhadu soudních znalců.

"Jedná se o takzvané cenové oblasti města, tvořené seskupením katastrálních území. Pro každou obec či cenovou oblast bude v mapě nájemného zveřejněn odhad soudního znalce o výši obvyklého nájemného pro v dané oblasti či obci nejběžnější typ nájemního bytu," vysvětlila dříve mluvčí ministerstva Jana Jabůrková.

Například ve Zlíně se tak podle informací ministerstva pohybuje nájemné bytu o velikosti 80 m2 v panelové stavbě mezi 7136 až 7736 korunami. V pražské oblasti číslo 2 (Vyšehrad, Vinohrady) se stejně velký byt, avšak pro tuto oblast typické zděné stavbě, průměrně pronajímá za 11 432 až 12 368 korun.

Nejde však o ceny právně závazné a rozdíly také mohou vznikat podle kvalit konkrétních bytů.

"Dále také připomínáme, že od 1. ledna 2013 bude změna nájemného možná pouze dohodou mezi nájemcem a pronajímatelem, nikoli tedy na základě jednostranného zvýšení pronajímatelem. Pokud k dohodě nedojde, bude možné na návrh některé ze smluvních stran podat návrh k soudu na určení výše nájemného v místě obvyklého," dodala mluvčí.

Témata:  nájmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy