Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Drábkův DONEZ buzeruje nezaměstnané. Müllerová v tom pokračuje a dostala ultimátum!

Jestli ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová /TOP09/ nezruší povinnou docházku nezaměstnaných (DONEZ), pak ombudsman Pavel Varvařovský podá žalobu. Strana zelených stojí na jeho straně.

DONEZ zavedl v roce 2011 exministr Jaromír Drábek /TOP09/. Spočívá v povinném hlášení nezaměstnaných na pobočkách České pošty, ze kterého omlouvá snad jen smrt. Přitom na České poště jim není poskytnuta žádná nabídka práce. Mnozí lidé označují DONEZ za „buzeraci" a Varvařovský je chápe. Jestli po Novém roce Müllerová DONEZ nezruší, čeká ji soud kvůli žalobě na ochranu veřejného zájmu.

S tímto se ztotožňuje i předseda Zelených Ondřej Liška. "DONEZ je v přesné linii opatření, která šikanují lidi, jež se dostali do problémů. Je stejně nemorální jako zavedení sKaret, které snad budou zrušeny, nebo bezplatné veřejné služby, jejíž povinnost nedávno zrušil Ústavní soud,"tvrdí.

Systém byl zřízen proto, aby kontroloval nezaměstnané, zda nepracují načerno. Placen je ze státního rozpočtu. Drábek ale nezajistil, aby na České poště byla těmto lidem nabízena i pracovní místa. „To není ničím přínosné, je to cílené ponižování lidí. Prostředky z programu by měly být využity na efektivní pomoc při hledání zaměstnání, nikoli na státní šikanu. Nezaměstnanému navíc nikdo neuhradí náklady spojené s tím, že se na Českou poštu musel nějak dopravit," uvádí Eva Tylová, členka předsednictva Strany zelených.

Témata:  nezaměstnanost Jaromír Drábek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy