Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český průmysl upadá. Kterým odvětvím se nedaří?

O 4,1 procenta rostla průmyslová produkce České republiky v průběhu října. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů však o 3,3 procenta klesla. Hodnota nových zakázek proti říjnu 2011 vzrostla o 5,3 procenta, uvedl v pondělí na svých webových stránkách Český statistický úřad (ČSÚ).

O 4,1 procenta rostla průmyslová produkce České republiky v průběhu října. Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů však o 3,3 procenta klesla. Hodnota nových zakázek proti říjnu 2011 vzrostla o 5,3 procenta, uvedl v pondělí na svých webových stránkách Český statistický úřad (ČSÚ).

Ředitel odboru ekonomických analýz ministerstva průmyslu a obchodu Jaroslav Vomastek k vývoji průmyslu uvedl: "Na první pohled vypadají říjnové výsledky průmyslové výroby velmi dobře. Nicméně je potřeba si uvědomit, že dynamika jejich růstu byla podpořena vyšším počtem pracovních dní, letošní říjen měl o tři pracovní dny více než loňský. V meziměsíčním pohledu a po očištění o efekt pracovních dní již je důvodů k radosti méně. Dále se prohloubil pokles ekonomické aktivity v Německu a v eurozóně s nepříznivými dopady na exportně orientovaný český průmysl. Na druhé straně z globální ekonomiky přicházejí aktuálně signály mírného oživení. Pokud se potvrdí, můžeme s určitým zpožděním očekávat pozitivní vliv na český průmysl."

Říjen 2012 měl ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o tři pracovní dny více. Po očištění od sezonních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla průmyslová produkce meziměsíčně nižší o 0,7 procenta.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v říjnu 2012 meziročně snížil o 0,5 procenta. Průměrná měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v říjnu 2012 meziročně vzrostla o 4,5 procenta a činila 26 647 korun.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba strojů a zařízení výroba elektrických zařízení a výroba chemických látek a chemických.

Proti tomu nejvíce průmyslová výroba během sledovaného období klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení a výroba základních kovů, hutní zpracování; slévárenství.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v říjnu 2012 meziročně vzrostly o 5,5 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 4,4 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly 6,5 procenta.

Český statistický úřad zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Stanovuje rovněž metodiku statistických zjišťování a jejich zpracování.

Témata:  průmysl

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

19. dubna 2024 13:46

Pozor na smlouvy s dodavateli energií. Co by měla obsahovat férová smlouva?

Dodavatele elektřiny nebo plynu mění ročně téměř půl milionu odběratelů. Tento krok sám o sobě není ničím složitým. Důležité ale je vybrat si dodavatele, na kterého se zákazník může spolehnout. A s ním pak podepsat výhodnou a férovou smlouvu. Odborníci Kalkulátor.cz přinášejí pět základních bodů, která by taková smlouva měla obsahovat.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy