Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Investovat je snadné. Jak můžete vydělat?

Investování je jednodušší než si myslíte a nepotřebujete k němu žádné zvláštní znalosti ani miliony. Jak vydělat, radí v osmi snadných krocích server Peníze.cz.

Základní vlastností správného investora by měla být trpělivost. Pokud očekáváte rychlé zisky v průběhu pár měsíců, jste spíš spekulantem. Nejvhodnější je investovat alespoň na deset let, abyste v tomto období prošli krizí. Pak můžete očekávat mnohem vyšší zisky.

Jistotou je nakoupit akcie velkých firem, které tak snadno nemohou zkrachovat a fungují stále - i za dob hlubokých krizí. Těmi jsou například elektrárny, potravinářské firmy, média či farmaceutické společnosti. V Česku je typickým příkladem ČEZ.

Máte-li volných 100 tisíc korun, můžete si podle infomací serveru Peníze.cz nakoupit 40 akcií ČEZ, 40 akcií Telefóniky, 10 akcií Erste a 3 akcie Komerční banky. Na dividendách vám vynesou okolo 5 až 6 tisíc korun ročně.

Dluhopisy nebo fondy?

Všeobecně se má za to, že investice do státních dluhopisů je jistotou, v níž nemůžete přijít o peníze. Jak ukazuje řecký příklad, úplně stoprocentně to neplatí. Vhodnější je podle Peníze.cz zvolit peněžní fond. Do něho je nejlepší začít nakupovat co nejdříve, nejlépe hned po druhé výplatě - tak vám vynese o mnoho víc.

Důležité je také nakupovat pravidelně. Protože málokdo má čas sledovat změny kurzů a poklesy cen, můžete tuto starost svěřit odborníkům. Ti se vám o peníze postarají.

Pokud máte více volných prostředků, je vhodné investovat je do několika různých fondů. Snižujete tím riziko ztrát. Pokud tolik nemáte, můžete fondy po čase, třeba i po několika letech, měnit a přecházet vždy k výhodnějšímu.

Nejlepší radou, kdy nakupovat a kdy naopak prodávat akcie a nejlépe tak vydělat, vám mohou přispět překvapivě noviny. V době, kdy se píše o tom, jaké jsou zisky z akcií a investic, je dobré přestat nakupovat a počkat si na krizi - pak akcie nakoupíte za mnohem nižší ceny.

Když se naopak píše o krizi a ztrátách, neprodávejte a nakupujte za nejnižší možné ceny. Když se ekonomice daří a tušíte, že můžete mít nejvyšší zisk, prodejte. Získané peníze je pak nejlepší rovnou zužitkovat a využít například na bydlení nebo i cestování. Pokud je necháte ležet na účtě, opět o ně přicházíte.

Témata:  investice

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy