Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bankroty na denním pořádku. Kde se firmám nedaří?

Nejvíce bankrotů obchodních společností vyhlásili v listopadu podnikatelé provozující svoji činnost v pohostinství a v obchodu. Celkem zkrachovalo 370 společností a 1565 fyzických osob, to představuje meziměsíční pokles o 30, resp. o 138 případů, uvedla v úterý společnost Czech Credit Bureau.

Během sledovaného období se snížil počet bankrotů obchodních společností (o 17 případů) i počet bankrotů fyzických osob podnikatelů (o 13 případů). Fyzické osoby podnikatelé se na počtu bankrotů podíleli téměř 70 procenty. "Celkem bylo za jedenáct měsíců letošního roku vyhlášeno 3 380 firemních bankrotů, což je o 1 061 bankrotů více než ve stejném období loňského roku," doplnila Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení firmy Czech Credit Bureau (CCB).

Zatímco počet firemních bankrotů se v listopadu ve srovnání s říjnem snížil, pro počet návrhů na bankrot to neplatí. V tomto měsíci bylo podáno 922 návrhů na firemní krach, což je o 84 návrhů více než v říjnu. V listopadu bylo tím pádem podáno nejvíce návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů za jeden měsíc od ledna 2008, tedy od roku, kdy jsou tyto údaje k dispozici.

Nejvíce firemních bankrotů vyhlásily v listopadu společnosti v Moravskoslezském kraji (65 případů), v kraji Ústeckém (50 případů) a v Praze (43 případů). Naopak nejméně v kraji Libereckém (pouze 6 případů) a v kraji Vysočina a ve Zlínském kraji (shodně po 9 případech).

Nejvyšší počet bankrotů obchodních společností zaznamenalo odvětví obchod a pohostinství (46 případů) a odvětví služby (28 případů). Meziročně se nejrychleji zvýšil počet bankrotů v odvětví stavebnictví (o 21 procent).

"Počet osobních bankrotů a návrhů na ně za období leden až listopad 2012 byl vyšší než jejich celkový počet za rok 2011. Koncem roku očekáváme, že počet osobních bankrotů překročí 17 000 případů a počet návrhů se vyšplhá až na více než 24 000 případů. Meziročně by se pak počet osobních bankrotů zvýšil o více než 50 procent a počet návrhů na ně o více než 60 procent," uzavírá Věra Kameníčková.

Témata:  bankrot firmy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy