Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodová reforma se odkládat nebude. Vláda návrh ČSSD zamítla

Důchodová reforma se odkládat nebude. Vláda návrh ČSSD zamítla

Foto: DataLife

K návrhu opozičních poslanců z ČSSD odložit důchodovou reformu o dva roky vydala na svém středečním zasedání negativní stanovisko vláda. Premiér Petr Nečas (ODS) to uvedl na tiskové konferenci po zasedání ministrů.

Sociální demokraté chtějí reformu posunout na rok 2015, aby o zavedení II. penzijního pilíře rozhodli občané v parlamentních volbách v roce 2014. V současnosti lidé odvádějí 28 procent ze svého hrubého platu na sociální pojištění, po zavedení druhého pilíře by mohli odvádět do průběžného pilíře pouze 25 procent, zbytek by si spolu s vlastními dvěma procentními body ze svého platu přesměrovali do soukromých penzijních fondů.

Předkladatelé návrhy argumentují zahraničními zkušenostmi, kdy si ostatní státy před důchodovou reformou našetřily peníze, které je nutné obětovat na transformaci systému. Česká republika ale podle ČSSD žádné úspory nemá. Původní vládní plán, že by se kryly tyto náklady sjednocením DPH na 17,5 procenta, již nejsou příliš reálné.

"Státní rozpočet a další veřejné rozpočty se i za současné koaliční vlády rozpočtové odpovědnosti' potýkají s rostoucími deficity a státní majetek, který by bylo možné využít ke krytí nákladů částečné privatizace českého průběžného důchodového pojištění, země naléhavě potřebuje k financování jiných, mnohem naléhavějších potřeb," tvrdí sociální demokraté.

Ministerstva se k návrhu postavila negativně. Ministerstvo práce a sociálních věcí podotknulo, že by se odložením důchodové reformy stejným způsobem odložilo i zavedení předdůchodů a upozorňuje, že penzijní společnosti již mají povolení k fungování od 1. ledna 2013. Posunutím platnosti zákona by se totiž odložila i reforma III. pilíře.

Dalším argumentem ČSSD je nevýhodnost nového pilíře pro většinu obyvatel. "Tento pilíř je dobrovolný a je věcí každého občana, zda se do něho přihlásí," reaguje ministerstvo.

Novela zákona nyní poputuje, i přes negativní vládní stanovisko, do Poslanecké sněmovny, kde by ji chtěli sociální demokraté schválit hned v prvním čtení.

Témata:  důchodová reforma

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy