U Českých drah si od prosince připlatíme

Lidé si od 9. prosince u jednotlivých jízdenek Českých drah připlatí, v průměru o 2,5 procenta více než v loňském roce. V tento den začíná také platit nový jízdní řád, pro cestující nebude znamenat žádnou radikální změnu, uvedl v pondělí ředitel společnosti pro marketing a produkty Miroslav Šebeňa.

660
reklama

"Při jízdě v délce 20 kilometrů se cena zvedne z 34 na 35 korun," vypočítal Šebeňa. Cena vzroste pouze u jízdenek vycházejících z kilometrického tarifu, předplacených jízdenek se nedotkne.

České dráhy až do startu platnosti nového řádu budou jízdné prodávat za staré ceny, a takové jízdenky lze koupit až na dva měsíce dopředu, sdělil mluvčí společnosti Petr Šťáhlavský.

Zákazníky společnosti čekají nové názvy slevových produktů. "Neměníme jejich rozsah, změníme opravdu pouze jejich názvy. Například jízdenka SONE + ponese nově název Skupinová víkendová jízdenka, podobně ČD Net se nově bude jmenovat Celodenní jízdenka. Reagujeme tak na přání zákazníků, aby sleva popisovala už v názvu svůj účel a využití," popsal Šebeňa. Na pokladnách se budou uvádět staré i nové názvy, slíbil.

Pro celostátní dopravu počítají dráhy například s častějším zajížděním pendolin na západ Čech, tedy do Plzně a Františkových Lázní. Spojení mezi Prahou a Plzní by se mělo zrychlit přibližně o osm minut. Tato změna nastane od března. Dráhy také chystají navýšení počtu D1 Expresů mezi Prahou a Brnem, vlaky tudy pojedou třikrát denně a rychleji než nyní.

Firma chce nadále zlepšovat komfort ve svých vlacích. "Jsme si vědomi toho, že je to problematická oblast," podotkl Šebeňa.

Mezi nejzásadnější změny v mezinárodní dopravě České dráhy řadí považuje rozšíření dopravy do Varšavy, Vídně, Bratislavy a Budapešti a navýšení počtu vlaků do Mnichova, ty pojedou každé čtyři hodiny.

Témata: české dráhy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky