Brňané si připlatí za vodu. Příští rok podraží o 4,2 procenta

Domácnosti v Brně od nového roku zaplatí za vodné a stočné o 4,2 procenta více než letos. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek řekl primátor Roman Onderka (ČSSD) s tím, že radní schválili Brněnským vodárnám a kanalizacím povinnost vybírat za metr krychlový vody 58,79 koruny bez daně z přidané hodnoty.

660
reklama

Vodné bude od 1. ledna v Brně ve výši 27,30 koruny za metr krychlový a stočné 31,49 koruny, celkem tedy 58,79 za kubík. K cenám připočítají vodárny sazbu DPH platnou pro rok 2013. Oproti tarifům platným letos podraží hospodaření s vodou v Brně o 4,2 procenta.

Podle Onderky jsou ceny tarifů v Brně ve srovnání s ostatními městy na nižší úrovni. "Úprava cen za vodné a stočné je velice šetrná a její nepatrné zvýšení v podstatě kopíruje inflaci a reaguje na vývoj energií," tvrdí Onderka. Brno má podle něj jeden z nejnižších tarifů a do budoucna by tento trend chtělo údajně udržet. Brněnské vodárny a kanalizace do svých tarifů zahrnují vývoj spotřeby a cen základních vstupů, zejména spotřeby materiálů, energií a tvorbu zdrojů na obnovu, opravy a údržbu vodohospodářské infrastruktury.

Podle zjištění agentury Mediafax má Brno skutečně vodné ve srovnání s velkými městy levnější. Ve Zlíně například letos lidé platili za kubík vody 83,28 koruny, v Hradci Králové 83,20 koruny a v Jihlavě 76,05 koruny.

Témata: voda

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky