Kalousku, cvičení s daněmi musí konečně přestat!

Kritika stabilizačního balíčku, o kterém bude Poslanecká sněmovna hlasovat v rámci středečního jednání a rozhodne i o osudu vlády, se valí ze všech stran. Mnoho kritiky vznesly opoziční strany, kritiky se návrh dočkal i od „rebelujících“ poslanců vládní ODS. Svojí troškou přidává i neparlamentní KDU-ČSL.

660
reklama

„Pokud je nezbytné dělat nepopulární a nepříjemná opatření, musí být vyvážena vyšším přínosem pro obyvatelstvo – tak říkajíc něco za něco," uvádí. Takovou snahu ale u balíčku lidovci nenašli a upozorňují, že chybějící finance ve státní pokladně budou způsobeny důchodovou reformou. Ta podle KDU-ČSL přesměruje 21 miliard korun z rozpočtu do penzijních fondů, které vlastně k vyřešení otázky důchodů nepomohou.

Dalším problémem je to, že balíček je v rozporu se zájmy státu. Stabilizační balíček, tak jak je předkládán, působí podle lidovců protipopulačně. Podnikatelům má být znemožněno uplatňování daňového zvýhodnění na vyživované děti a manželku. Bude mít sociální dopad kvůli zvyšování DPH, což zvýší spotřebu. Navíc jde proti potravinové soběstačnosti země tím, že ruší vrácení části spotřební daně z nafty zemědělcům. A v neposlední řadě „balíček mění zákon o rozpočtovém určení daní a snižuje podíl krajů na vybraných daních ve prospěch centrální státní pokladny."

„Tyto změny jsou původcem nestabilního nepředvídatelného ekonomicko-hospodářského prostředí. Nepřinášejí nic navíc do státní pokladny, jsou plněním politických objednávek. Působí ale velkou nejistotu občanů, podnikatelů a zvyšují náklady jak pro stát, tak pro veřejnost. Jsou tak časté a tak překotné, že není čas je dostatečně analyzovat, vysvětlit a zažít. Toto „cvičení" s daněmi musí přestat," apelují lidovci.

KDU-ČSL je pro dvě sazby daně a odmítá variantu sjednocené DPH. Dále vystupuje proti neustálým změnám ohledně výše daně z přidané hodnoty, která se za poslední roky mění velmi překotně.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky