Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda má obrovský průšvih!

Vláda má obrovský průšvih!

Foto: Jan Zýka / INCORP images

Politologové si nepamatují, že by se někdy v České republice stalo, aby si kabinet požádal o vrácení návrhu zákona o státním rozpočtu, jak se to stalo ve středu na schůzi sněmovny. Je to ukazatel nestability, uvedla ve středu odbornice Vladimíra Dvořáková pro Mediafax.

Myslím, že se dosud nestalo, že by poslanci vládě poslali zákon o rozpočtu zpátky. A že si o to vláda ještě sama řekne. To je rozhodně obrovský průšvih, který ukazuje nestabilitu," řekla politoložka. I její kolega Jiří Pehe se domnívá, že taková situace dosud nenastala.

Vláda ústy ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) ve středu požádala sněmovnu, aby jí vrátila návrh zákona o státním rozpočtu k přepracování. "Nemilé to je pro ministra financí i vládu, ale je to odpovědnost. Ztratili jsme většinu, takže je neodpovědné i nezákonné prosazovat takový návrh rozpočtu, který nestojí na platné legislativě," zdůvodnil na středeční schůzi sněmovny.

Jeroným Tejc (ČSSD) ho upozornil, že rozpočet na platných zákonech nikdy nestál. "Platný je takový zákon, který je schválen. Takže rozpočet od začátku nestál na platné legislativě, vláda to založila na neplatných zákonech, tedy v rozporu se zákonem. Ministr musí návrh stahovat, protože neví, co bude a co nebude schváleno," zmínil.

Předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka dožadoval vysvětlení, na čem bude stát nový rozpočtový návrh. "Nechci kopat do rozpočtové mrtvoly, tím, co Kalousek udělal, ukázal, že je to mrtvý návrh, že nemá smysl se jím zabývat. Vláda si ho přepracuje, ale nevíme, na základě čeho. Jak chce vláda dál škrtat v návrhu rozpočtu?" tázal se.

"Nový návrh vyjde z makroekonomické prognózy, kterou budeme mít na konci října. Druhá věc, která to ovlivní, je platná legislativa. Příjmy se sníží o 20 až 25 miliard korun a tudíž i výdaje. To, co předložím, bude deficit 100 miliard, nepochybně. Saldo zůstane," odpověděl mu ministr financí.

Pokus sněmovna návrh schválí, bude se novou podobou rozpočtového zákona zabývat 23. listopadu.

Témata:  vláda státní rozpočet

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

19. dubna 2024 14:49

Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje?

„V posledním roce česká koruna výrazně oslabuje vůči oběma světovým měnám, ovšem v posledním měsíci se tento vývoj začal značně lišit,“ říká analytik BHS Timur Barotov.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy