Španělská ekonomika se dál potápí, blíží se katastrofa?

Španělské hospodářství se ve třetím letošním kvartále dále propadlo do ještě hlubší recese. Vláda premiéra Mariana Rajoye tak bude zřejmě muset hledat další úsporná opatření, která by kompenzovala snížený výběr daní. Podle mnohých analytiků se rovněž blíží moment, kdy Španělsko požádá o záchranu Evropskou unii. Informuje server CNN.

reklama

Čtvrtá největší ekonomika eurozóny se od června propadla o dalších 0,4%. Meziročně pak ztrácí až 1,7%. Španělsko se tak dva z posledních tří let nachází v hospodářské recesi. Tamní vláda i Mezinárodní měnový fond přitom očekávají pokles ekonomického výkonu i v nadcházejícím roce. Španělsko navíc sužuje obrovská míra nezaměstnanosti: Každý čtvrtý obyvatel země v produktivním věku je bez práce. Úsporné kroky vlády, které podle mnohých situaci pouze zhoršují, vyvolávají násilné protesty v ulicích měst.

Analytici se shodují, že navzdory ujišťování o opaku bude Madrid muset požádat o pomoc Evropskou unii. Údajně se pouze čeká na schválení posílení a navýšení záchranných fondů eurozóny. Stávající záchranné mechanismy by totiž na sanaci tak velké ekonomiky stačit nemusely. Evropská unie by se tak přiblížila k hospodářské katastrofě.

Témata: krize | španělsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky