Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělská ekonomika se dál potápí, blíží se katastrofa?

Španělské hospodářství se ve třetím letošním kvartále dále propadlo do ještě hlubší recese. Vláda premiéra Mariana Rajoye tak bude zřejmě muset hledat další úsporná opatření, která by kompenzovala snížený výběr daní. Podle mnohých analytiků se rovněž blíží moment, kdy Španělsko požádá o záchranu Evropskou unii. Informuje server CNN.

Čtvrtá největší ekonomika eurozóny se od června propadla o dalších 0,4%. Meziročně pak ztrácí až 1,7%. Španělsko se tak dva z posledních tří let nachází v hospodářské recesi. Tamní vláda i Mezinárodní měnový fond přitom očekávají pokles ekonomického výkonu i v nadcházejícím roce. Španělsko navíc sužuje obrovská míra nezaměstnanosti: Každý čtvrtý obyvatel země v produktivním věku je bez práce. Úsporné kroky vlády, které podle mnohých situaci pouze zhoršují, vyvolávají násilné protesty v ulicích měst.

Analytici se shodují, že navzdory ujišťování o opaku bude Madrid muset požádat o pomoc Evropskou unii. Údajně se pouze čeká na schválení posílení a navýšení záchranných fondů eurozóny. Stávající záchranné mechanismy by totiž na sanaci tak velké ekonomiky stačit nemusely. Evropská unie by se tak přiblížila k hospodářské katastrofě.

Témata:  krize Španělsko

Související

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Česká inspekce životního prostředí si posvítí na těžaře z Turówa

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) prověřuje, zda těžba v uhelném dole Turów na česko-polské hranici způsobuje ekologickou újmu kvůli dlouhodobému úbytku vody na české straně hranice. Nově ČIŽP do řízení zahrnula také polskou těžařskou společnost PGE. Provozovateli dolu inspekce oznámila, že je účastníkem řízení, a že právě po něm by případně mohla česká strana požadovat prevenci a nápravu ekologické újmy způsobené těžbou. Umožňuje jí to zákon o předcházení ekologické újmě.