Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zaorálek rozzuřeně: Chraň vás ruka páně, pane ministře! Bylo by to na trestní oznámení

Výrok odcházejícího ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) o tom, že by se důchodová reforma mohla spustit i bez prováděcích zákonů, v úterý rázně odmítli vrcholní představitelé ČSSD. Podle místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka by takový postup byl na trestní oznámení.

"Není možné, aby vláda nakládala s veřejnými zdroji, aniž by to projednala sněmovna a proběhlo schválení prováděcího zákona," uvedl na úterní tiskové konferenci Zaorálek. "Chraň vás ruka páně, pane ministře. Nebylo by to jen na ústavní stížnost, ale i na trestní oznámení. Tohle je porušení zákonů této země," dodal."Takový nezodpovědný přístup ze strany členů vlády pokládá ČSSD za politicky a právně zcela nepřijatelný. Vláda je povinna jednat tak, aby občany nevystavovala riziku právních zmatků a chaosu při realizaci reforem a stát riziku možných žalob. Pokud Nečasova vláda reformu zahájí bez prováděcích norem, měla by být nejpozději ze strany příští vlády prozkoumána trestněprávní odpovědnost všech odpovědných představitelů Nečasovy vlády," dodal k tomu šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.Toho nepřekvapilo, že s podobnou myšlenkou přišel právě odstupující ministr práce a sociálních věcí: "Pochybný projekt sKaret byl rovněž zahájen před tím, než byla přijata příslušná legislativa, stejně tak chaotické změny na úřadech práce. Ministr Drábek doslova proslul tím, že pohrdá legislativním procesem a hazarduje s důvěrou občanů ve stát."ČSSD žádá vládu, aby start reformy odložila zákonem až na rok 2015, aby o její realizaci mohli rozhodnout lidé v příštích sněmovních volbách.

Témata:  důchodová reforma ČSSD

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.