Sobotka: samá korupce - je na čase zkrátit "top pohřeb"!

„Jako v Čechách obyčejně, za slovy tržních komsomolců o neviditelné ruce trhu se skrývala viditelná ruka s provizemi a přístupem k moci,“ pouští se šéf nejsilnější opoziční strany ČSSD Bohuslav Sobotka do případu, který byl odhalen na Ministerstvu práce a sociálních věcí.

reklama

Sobotka uvádí, že pochybné miliardové IT zakázky na Drábkově ministerstvu, které byly přiřčeny bez řádných tendrů spřáteleným firmám spojenými s vedením ministerstva či TOP 09, jsou už dávno veřejným tajemstvím.

Podivné je samo o sobě už to, že byly měněny fungující systémy za nové a neověřené. To způsobilo kolaps na Úřadech práce z počátku tohoto roku. Sobotka kritizuje Nečase a jeho ministry za to, že nevnímali kritiku opozice v této věci.

Nečasova vláda, která z počátku volala po boji proti korupci, dostal další ránu. Po kauze ministra životního prostředí Pavla Drobila se Státním fondem životního prostředí, ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) s odkláněním peněz před rozvodem, ministra kultury Jiřího Bessera (TOP09) s floridskou vilou, ministrem dopravy Vítem Bártou s nepravomocným rozsudkem za uplácení. Jmenuje Sobotka korupční kauzy kolem vlády, avšak dodává, že výčet by byl daleko delší. Uvádí dále ministra obrany Alexandra Vondru s kauzou ProMoPro, ministra financí Miroslava Kalouska s pokusy zasahovat do vyšetřování kauzy CASA.

„Je smutné pozorovat, na jakých vratkých základech stojí vládní koalice, která dělá všechno proto, aby padla vlastní silou. Je nejvyšší čas zkrátit toto utrpení, tento „top pohřeb“, podat demisi a vyhlásit nové parlamentní volby. Daly by se stihnout ještě na začátku příštího roku,“ dodává Sobotka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky