ČSSZ má nesrovnalosti v účetní uzávěrce za 694,7 milionu

Nesrovnalosti ve výši 694,7 milionu korun odhalila kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) v účetní uzávěrce České správy sociálního zabezpečení. Kontroloři kromě toho zjistili mnohá porušení zákoníku práce.

660
reklama

Nejvyšší kontrolní úřad se při kontrole zaměřil i na mzdové náklady a výdaje ČSSZ. Zjistil, že někteří její zaměstnanci byli v loňském roce evidováni jako osoby vykonávající podnikatelskou činnost – a to v oborech, kde by mohli zneužít data klientů sociálního systému. Tito lidé navíc neměli pro své podnikání souhlas zaměstnavatele. Tím porušili nejen zákoník práce, ale i pracovní řád ČSSZ.

Kontroloři prověřili 39 zaměstnanců pracujících na ústředí správy. Zjistili, že 15 jich bylo vedeno v systému ARES, který eviduje podnikatelské subjekty v Česku. Šest z nich navíc mělo živnostenské oprávnění podnikat v oborech, které se týkají poskytování finančních služeb, jako je například zprostředkování úvěru nebo poskytování pojištění. U zbylých devíti zaměstnanců šlo o jiné oblasti, například poradenství, zprostředkování obchodu a služeb a podobně. Podle NKÚ existuje riziko, že tito lidé mohli informace, ke kterým měli v systémech ČSSZ přístup, zneužít pro osobní podnikání.

Témata: účetnictví | čssz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky