NKÚ zjistil v účetní závěrce ministerstva zdravotnictví chyby přes tři miliardy

V účetní závěrce ministerstva zdravotnictví za rok 2017 byly nesprávnosti za 3,2 miliardy korun. Většina údajů v závěrce je ale spolehlivá. Vyplývá to z dnes zveřejněných výsledků prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Chyby se týkaly například některých závazků, předfinancování projektů dotovaných EU nebo nastavení výpočtu u některých položek účetnictví. Ministerstvo ČTK sdělilo, že přijalo opatření, která by měla všechny nedostatky odstranit.

Ministerstvo zdravotnictví
reklama

Kontroloři prověřovali údaje závěrečného účtu kapitoly státního rozpočtu týkající se ministerstva, vedení účetnictví a sestavení účetní závěrky za předminulý rok. V závěrečném účtu a finančním výkazu nebyly podle NKÚ významné chyby. Nedostatky odhalila kontrola jen v části účetní závěrky, větší část údajů ale považují kontroloři za spolehlivou. "Účetní závěrka ministerstva zdravotnictví za rok 2017 tak podle názoru NKÚ podává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví, s výhradou uvedených nesprávností," sdělila Jana Gabrielová z odboru komunikace NKÚ.

Kontroloři také našli nedostatky ve vnitřním kontrolním systému ministerstva. V roce 2017 ministerstvo například neuzavřelo smlouvu o poskytování právních služeb písemně, i když mělo povinnost ji uveřejnit v registru smluv. Zaplatilo tak přes sedm milionů korun za právní služby bez účinné smlouvy. NKÚ proto podal oznámení o porušení rozpočtové kázně finančnímu úřadu.

"Ministerstvo zdravotnictví bezodkladně přijalo ke všem zjištěným nesrovnalostem a nedostatkům opatření k jejich odstranění a nastavilo kontrolní mechanismy tak, aby se uvedené nesprávnosti a nedostatky již v dalším účetním období neopakovaly," oznámila v reakci na prověrku mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Kladně NKÚ ohodnotil třeba přístup ministerstva k výsledkům předchozí prověrky. Ministerstvo podle kontrolorů napravilo zjištěné chyby a přijalo dostatečná opatření.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky