Na Kalouska útočí kolegyně Samková: Odejdi i s celým vedením!

Kandidátka na Hrad Klára Samková tvrdě osočuje současné vedení TOP 09, především pak místopředsedu strany Miroslava Kalouska. Vedení opustilo jak volební program, tak samotné ideály strany a odcizilo se řadovým členům. Jen kvůli nim zůstává známá advokátka stále členkou strany.

660
reklama

Každopádně to asi nebude nadlouho. Její text je plný výtek vůči politické linii, kterou zastává vedení. „Můj vstup do TOP09 byl mým posledním pokusem, jak změnit stav země, se kterým hluboce nesouhlasím, standardní demokratickou cestou. Vstoupila jsem do politické strany, jejíž program mi byl nejbližší a byla jsem připravena dát jí svoje veškeré zkušenosti a schopnosti tak, aby došlo ke změně poměrů. Stejně jako voliči TOP09 a 90% členské základny TOP09 jsem uvěřila v dobré úmysly, proklamované zakladateli této strany,“ vysvětluje Samková své důvody pro vstup do TOP 09.

Jenže se ukázalo, že realita je úplně jiná. Vedení nemá o řešení problémů státu zájem! „Ukázalo se však, že politická strana TOP09 o skutečné řešení problémů nemá zájem a nemá zájem ani o lidi, kteří skutečně chtějí pracovat a s problémy pohnout. O tom svědčí i odchod řady členů z TOP09, vyloučení některých členů z TOP09 či přímo rozehnání několika regionálních organizací. Tato moje negativní zkušenost s TOP09 není jen moje osobní zkušenost, ale je zkušeností i desítek, ba stovek dalších lidí, kteří uvažovali stejně jako já.“

Z TOP 09 se podle právničky stala stejně uzavřená struktura jako s kmotry prolezlé ODS. Skepse Samkové dosáhla již tak daleko, že nevěří v jakoukoliv nově vzniklou stranu. „Řadoví členové a voliči budou vždy znovu a znovu zneužiti, ba neváhám říci, podvedeni. Je nutno hledat nové způsoby, jak naplnit demokratické principy vlády, nikoliv jen stranický systém, založený na uzurpaci moci stranickými sekretariáty,“ píše Samková.

V další části textu vysvětluje Samková, proč ve straně nadále zůstává. Rozhodně to není kvůli Miroslavu Kalouskovi nebo Jaromíru Drábkovi: „To, že ve straně TOP09 nyní zůstávám, je výrazem mojí úcty právě k řadovým členům, k voličům TOP09 a zejména k mým voličům na Praze 2, kde působím jako zastupitelka v Městské části Praha 2. Původní voliči TOP09 a naprosto převažující část členské základy si bezpochyby uchovali stále tytéž ideály, se kterými do TOP09 vstupovali nebo tuto stranu volili“. Současné vedení se dle vyjádření advokátky zcela odtrhlo od názoru členské a voličské základny.

Miroslavu Kalouskovi pak ostře vyčítá facku mladému kritikovi. Obává se, že by stejně mohlo skončit její dítě: „Jsem přesvědčena, že fyzická inzultace občana, který s ním nesouhlasil – a to bez ohledu na skutečnost, že slova dotyčné osoby mohla být skutečně nevybíravá – je naprosto neakceptovatelná a tímto byla překročena hranice, za kterou je jakýkoliv politik oprávněn zajít. Jednání pana místopředsedy Kalouska se mne hluboce dotklo nejen jako člena TOP09, ale s ohledem na věk inzultovaného i jako matky, jejíž prostořeké dítě se může dle standardů nastavených panem Kalouskem velmi snadno stát podobným terčem fyzických útoků vrcholných představitelů našeho státu“.

Vyzývá proto současné vedení strany k přehodnocení momentálního kurzu. Jinak advokátka naznačuje, že by tito lidé měli ve vedení neprodleně skončit. „Pokud tak neučiní, bude její vedení spoluzodpovědno – zároveň s dalšími politickými subjekty – za rozvrat politického systému této země.“

Klára Samková se tak pomalu profiluje jako vůdkyně opozice uvnitř strany, kterou však včera Miroslav Kalousek zcela vyloučil. O odlivu voličské základny strany se mluví již dlouho a tato tvrzení podporují volební modely, kde se TOP 09 propadá každým měsícem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky