Od středy 1. srpna se zákazníci díky nové vyhlášce ministerstva zemědělství dozví, jaké pečivo pochází ze zmrazeného polotovaru a jaké je naopak čerstvé. Jak v úterý informoval vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený, přibližně každý pátý pekařský výrobek v českých prodejnách byl zmrazený.
Vyhláška ministerstva zemědělství nově zakazuje používání slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením. Týká se to nebaleného chleba, pečiva i zákusků a dortů. Naopak o pobytu v mrazicím boxu musí prodejci spotřebitele povinně informovat označením "rozmrazeno" nebo "ze zmrazeného polotovaru".
"Proto, aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla," vysvětluje Lukáš Zelený.
Jednou z pomocných látek je podle něj například E466 neboli karboxymethylcelulóza, jejímž základem je celulóza získaná chemickou cestou z dříví. Ta se přidává též do projímadel, nebo jako složka vrtných kapalin při těžbě ropy.
Podle některých obchodníků poskytuje dopékání pečiva zákazníkům to nejčerstvější pečivo přímo z pece a prodejci díky tomu mohou rozšířit nabídku pečiva bez obav z přebytků a finančních ztrát.
"Jedná se jen o část pravdy. Obchodníci ale zamlčují, že energie na mrazení jsou náklady navíc. Ten, kdo je zaplatí, je vždy spotřebitel," doplňuje Zelený.
Témata: ekonomika
Související
6. dubna 2025 21:56
4. dubna 2025 15:09
1. dubna 2025 12:11
14. února 2025 11:56
31. ledna 2025 10:07