Zadlužené Valencii hrozí bankrot. Prosí o pomoc

Španělská východní autonomní oblast Valencie požádá centrální vládu o pomoc se splácením dluhu, jinak jí hrozí bankrot. Informovala o tom v pátek agentura Reuters.

660
reklama

Španělská vláda Valencii před několika týdny poskytla úvěr 135 milionů eur na splacení nutných výdajů.

Valenci chce využít nově schválené opatření na pomoc regionům, v rámci kterého je Madrid připraven vynaložit až 18 miliard eur. Pomoc může být poskytnuta jen za dodržení přísných podmínek, a to především snižování rozpočtového deficitu.

"Valencie, stejně jako jiné autonomní oblasti, trpí důsledky nedostatku likvidity na trzích v důsledku hospodářské krize," uvedla ve svém prohlášení tamní regionální vláda, která musí splatit 2,85 miliardy eur dluhu do konce roku.

Už v dubnu požádal o pomoc vládu v Madridu i nejbohatší region - Katalánsko. To odpovídá za pětinu španělské ekonomiky. Letos přitom Katalánsko musí splatit dluhy vyšší než 13 miliard eur. Region musí navíc financovat svůj rozpočtový deficit.

Všechny regiony ve Španělsku musí letos podle agentury Reuters celkově refinancovat dluhy v celkové výši 36 miliard eur.

Dluhová zátěž 17 decentralizovaných španělských regionů a rostoucí podíl špatných úvěrů v tamních bankách posouvají Španělsko do centra dluhové krize.

Témata: krize | španělsko

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky