Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko je na cestě ke spáse

Španělsko je na cestě ke spáse

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Španělsko je podle německého ministra financí Wolfganga Schäubla na dobré cestě k překonání recese a obnovení důvěry investorů. Informovala o tom v neděli agentura Reuters s odvoláním na španělský list El Pais.

Zatímco zemi trápí, že finanční sektor nemůže čerpat přímo z evropských záchranných mechanismů až do příštího roku - do vytvoření jednotného bankovního dohledu - finanční prostředky, dodatečné dluhové zatížení je podle Schäubla zvládnutelné."Mluvit o tom, co se stane, až budoucí bankovní dohled bude fungovat, je jako stavět hrady na obloze. Právě teď musíme pracovat s tím, co máme," uvedl Schäuble pro španělský deník El Pais.Španělsko může podle předběžného příslibu Eurogroup získat půjčku až 100 miliard eur z evropských fondů k rekapitalizaci svých oslabených bank."Základní údaje a záměr snížit deficit ukazuje, že bychom neměli přehánět (ohledně nákladů na sanaci veřejných účtů). Španělsko je na správné cestě," řekl dále německý ministr financí.Madrid očekává, že míra zadlužení Španělska bude koncem roku činit zhruba 80 procent hrubého domácího produktu (HDP) - s výjimkou bankovní sanace - což je v souladu s evropským průměrem.

Témata:  krize Španělsko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

Jednání o důchodech bude pokračovat. Pavel zvažuje i kulatý stůl

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy