Vládní škrty dohnaly školy do kouta. Zaplatí to rodiče

Doba hájení nového ministra školství Fialy (nestr.) skončila. Tedy alespoň pro stínového ministra tohoto resortu Marcela Chládka (ČSSD). V poslední době se na něj valí senátorova kritika a rady. Zatím poslední je apel na zvýšení rozpočtu pro pomůcky.

660
reklama

Podle Chládka vláda školám sebrala celých 80 procent finančních prostředků na učebnice a další pomůcky. Některé školy tak nejsou schopny splnit podmínky dané literou zákona a zajistit pomůcky a učebnice pro prvňáčky.

„Například základní škola v Novém Strašecí měla v roce 2006 od státu na pomůcky a učebnice 1 178 930 Kč. V roce 2009 to bylo 625 069 Kč a v roce 2011 již jen 494 560 Kč. Pro letošní rok pak neuvěřitelných 264 795 Kč,“ uvádí Chládek.

V praxi tak dochází ke zdražování povinné školní docházky pro rodiče, což rozhodně nenapovídá tomu, že je české základní a střední školství bezplatné. Rodiče již několik let musí školám financovat nákup pomůcek pro výtvarné činnosti, atlasy atd.

Některé školy tak sáhli k zakládání rodičovských sdružení, kdy vstup do nich je zpoplatněn. Vybrané peníze pak jdou na financování aktivit školy nebo nákup učebnic. Žák, jehož rodiče nevstoupili do tohoto sdružení, se pak nemusí dostat na určité školní akce v zahraničí apod. Jednou z takových škol, která sáhla k tomuto řešení, je nymburské gymnázium, které vede předseda Asociace ředitelů gymnázií Jiří Kuhn.

Témata: školství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky