Češi vidí ekonomickou situaci ČR negativně

Dvoutřetinová většina (67 %) občanů České republiky hodnotí současnou ekonomickou situaci v Česku negativně, naopak pozitivně vidí stav ekonomiky ČR pouze šest procent respondentů. V úterý o tom prostřednictvím svého červnového šetření informovalo Centrum výzkumu veřejného mínění (CVVM).

reklama

Z výsledku šetření CVVM vyplynulo, že více než dvoutřetinová většina české veřejnosti hodnotí současnou ekonomickou situaci v zemi negativně, přičemž 23 procent z dotazovaných ji označilo za “velmi špatnou“ a 44 procent za “špatnou“. Naopak příznivé hodnocení současné ekonomické situace se vyskytlo pouze u šesti procent dotázaných, kteří ji charakterizovali jako “dobrou“, zatímco odpověď “velmi dobrá“ se vyskytovala jen ojediněle. Zhruba čtvrtina (26 %) lidí považuje současnou ekonomickou situaci v České republice za “ani dobrou, ani špatnou“. Zbývající jedno procento oslovených se nedokázalo vyjádřit a zvolilo odpověď “nevím“.

Podrobnější rozbor CVVM ukázal, že optimismus v hodnocení současné ekonomické situace narůstá se subjektivně hodnocenou životní úrovní, i když i dotázaní s dobrou životní úrovní hodnotí ekonomickou situaci poměrně kriticky. Optimističtěji se o situaci vyjadřují absolventi vysokých škol. Z hlediska politické orientace ti, kdo se hlásí k pravici, především pak stoupenci ODS a příznivci TOP 09. Naopak relativně pesimističtějšími jsou nezaměstnaní a respondenti hlásící se k politické levici.

CVVM je výzkumným oddělením Sociologického ústavu Akademie věd ČR (AV ČR). Jeho historie sahá do roku 1946, kdy jako součást Ministerstva informací začal fungovat Československý ústav pro výzkum veřejného mínění. Současné Centrum vzniklo v roce 2001 převedením svého předchůdce (IVVM) z Českého statistického úřadu do Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Témata: Česko | ekonomika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky