Proč stavíme tak drahé silnice? Expert ví

Výstavbu silnic v Česku doprovází chaos, který vede ke ztrátám v miliardách korun. Ve středečním vysílání Rádia Impuls to uvedl exministr dopravy a expert přes dopravní stavby Petr Moos.

660
reklama

"Už v době přípravy stavebního povolení do vyjednávání vstupují instituce, které vlastně vysloveně hájí velice úzké zájmy. Ztráty České republiky právě z tohoto chaotického procesu jsou veliké. My se bojíme to vyčíslit, protože ty ztráty se jistě pohybují v miliardách a možná v desítkách miliard," řekl Moos.
 
Petr Moos dále řekl, že nedostavěná dálnice D8 připravuje státní kasu o stovky milionů každý rok. Dokončení úseku mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem by stálo zhruba devět miliard korun.
 
"Ročně ztráta představuje zhruba 650 milionů, ale to jsou jenom přímé ztráty. Započítány ale nejsou úspory z hlediska menších ztrát na životech lidí, menších výdajů za znečišťování ovzduší, ale i menších nároků na pohonné hmoty. Jedete-li po dálnici kratší úsek, místo abyste objížděl serpentinami, tak pochopitelně máte menší výdaje za pohonné hmoty," vysvětlil Moos.

Témata: dálnice

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky