LIDEM opět perlí. Vysmívají se zemědělcům?

Strana LIDEM opět perlí. Poté, co vláda odsouhlasila zrušení zelené nafty od roku 2014, koaliční poslanec Martin Vacek přišel s převratnou myšlenkou: „Dovoz potravin ohrožuje domácí zemědělce“.

660
reklama

Dokonce i správně přišel na příčinu problému. Potraviny se dovážejí ze zahraničí, protože jsou zahraniční zemědělské produkty levnější. Výrobky českých farmářů jsou však dražší při stejné kvalitě jako v Německu nebo Rakousku. Proč? Protože tyto země mají mnohem větší dotační programy pro zemědělce. Vlády těchto zemí využívají bezezbytku evropských dotací a peníze do tohoto odvětví pumpují ve velkém.

Stejně tak v Polsku, kde se sice dá spekulovat o kvalitě některých výrobků, ale o dotačních programech pro farmáře by se ČR mohla leccos přiučit.

A teď k problému jménem zelená nafta. Vacek je poslancem vládní koalice, která tuto dotaci ruší. Přitom ji mají všichni naši sousedi vyjma Slovenska, které již ohlásilo návrat k tomuto systému. Český zemědělec tak i díky poslanci Vackovi, který drží vládu při životě, přišel o jednu z již tak malých možností, jak s levnou konkurencí ze zahraničí bojovat.

Proto by se měl Martin Vacek, potažmo celá LIDEM zamyslet, kdo může za to, že čeští zemědělci produkují dražší potraviny ve stejné kvalitě. Momentálně to vypadá, že se zemědělcům chtějí vysmívat.

Témata: vláda | zemědělství

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky