Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nečas: Na dostavbě Temelína by se měl podílet finanční partner

Projekt výstavby 3. a 4. bloku Jaderné elektrárny Temelín bude kromě společnosti ČEZ možná platit i další investor. Premiér Petr Nečas (ODS) v pondělí na 7. Evropském jaderném fóru v Bratislavě připustil, že vláda uvažuje o výběru partnera kvůli diverzifikaci rizik.

"Ta úvaha tady je," prohlásil Nečas. Premiér zmínil, že ČEZ generuje každoročně zisk v hodnotě několika desítek miliard korun a výstavbu by mohl financovat sám. "Na druhou stranu je zvykem u tak velkých projektů uvažovat i o diverzifikaci rizik – z hlediska financování i provozování. Z tohoto pohledu se vláda nevyhýbá úvaze o nalezení partnerů, kteří by se spolupodíleli na tomto projektu," uvedl Nečas.Podle předsedy vlády je přizvání finančního partnera u podobných staveb ve vyspělém světě standardním krokem.Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) souhlasil, že výstavba Temelína může být pro investory atraktivní. "ČEZ povede debatu s eventuálními potenciálními zájemci o realizaci či partnerství v tomto projektu. V této chvíli je to pouze ve fázi diskusí. V žádném případě ve fázi konkrétních čísel," zdůraznil ministr. "Myslím si, že i pro českou vládu je taková úvaha právě z pohledu diverzifikace rizik u takto velkého projektu poměrně racionální. Ale je úplně na svém začátku," dodal Kuba."Úvaha, zda naleznout partnera, nebo ne, případně jakého partnera, nemá nic společného s pokračováním tendru na dodavatele. Ten proběhne v přesně stanoveném harmonogramu bez ohledu na to, zda partner bude vybrán, nebo ne," připojil Nečas.Vláda chce mít 2. července na stole nabídky od tří uchazečů, kteří chtějí 3. a 4. blok Temelína vystavět. "V roce 2013 bude rozhodnuto a v roce 2014 by mohla započít výstavba," uzavřel předseda vlády.Nečas a jeho slovenský protějšek Robert Fico se v Bratislavě shodli, že jejich země chtějí i po loňské havárii v japonské Fukušimě dál zachovat jádro ve svém energetickém mixu. Oba státy navíc plánují další rozvoj svých jaderných elektráren. Slovensko dostavuje 3. a 4. blok Jaderné elektrárny Mochovce a ve spolupráci s Českou republikou chce vystavět i nový jaderný zdroj v lokalitě Jaslovské Bohunice. Původní dva bloky na stejném místě musela země po dohodě s Evropskou komisí odstavit."Z jádra se nesmí stát ideologická otázka," varoval český premiér. Podle něj není možné na jedné straně mluvit o nutnost snížit emise uhlíku a na druhé straně připravovat Evropu o zdroj čisté jaderné energie.Česká republika i Slovensko uspěly v zátěžových testech jaderných elektráren, které od loňského roku probíhaly v Evropské unii.

Témata:  Petr Nečas Temelín

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy