Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecký prezident se snaží odvrátit další volby

Řecký prezident Karolos Papulias se sejde se zástupci parlamentních stran a pokusí se je přesvědčit, aby vytvořili "krizovou" vládu. Pokud se mu to nepodaří, čekají Řecko další volby, informuje v sobotu server stanice BBC a agentura AFP.

Řecko musí rychle přijmout obří škrty, aby splnilo podmínky Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky na finanční záchranu a zůstalo součástí eurozóny. Volby, které se konaly minulou neděli, ale skončily patem – žádná ze stran nezískala ve 300členném parlamentu většinu. O sestavení kabinetu se už pokusili předsedové tří nejsilnějších parlamentních stran – vítěz Antonis Samaras z konzervativní Nové demokracie, druhý v pořadí Alexis Tsipras z Koalice radikální levice (SYRIZA) a vůdce řeckých socialistů (PASOK) Evangelos Venizelos.

Jejich snaha ale skončila neúspěchem – Venizelos svůj mandát k sestavení vlády vrátil prezidentovi v sobotu v poledne. Podle ústavy nyní prezident svolá lídry stran k poslednímu pokusu o vytvoření vlády národní spásy. Řecká média napsala, že to udělá až v pondělí. V případě, že se Papuliasovi nepodaří do čtvrtka obrousit hrany názorů jednotlivých stran, vypíše volby a Řekové půjdou opět k volebním urnám. Papuliasovy šance jsou ale podle komentátorů malé. Volby se mohly uskutečnit v červnu. Podle průzkumů veřejného mínění by největší šanci na úspěch měla SYRIZA. Ta by se pak mohla domluvit s některou z menších stran a vytvořit "protiúspornou" vládní koalici. Německo ale v pátek varovalo, že Atény bez reforem nemohou očekávat žádné peníze. Naznačilo také, že eurozóna by si v případě, že by ji Řecko opustilo, nějak poradila. Prezident německé Bundesbank Jens Weidmann v sobotu v rozhovoru pro list Süddeutschen Zeitung připomněl, že pokud Řecko nesplní své závazky, riskuje zrušení finanční pomoci.

Témata:  Řecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy