Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nekecejte nám do toho a spořte!

Nekecejte nám do toho a spořte!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Namyšlené proreformní trio, které má pocit, že „sežralo“ všechnu moudrost světa proti běžným občanům, kteří nevědí, co jim nový druhý pilíř přinese, a předsedovi KDU-ČSL, jenž pořad využil k prezentaci stranického programu. To byli hosté pořadu Máte slovo s M. Jílkovou na ČT1.

V proreformním triu zasedli Jiří Rusnok, předseda Asociace penzijních fondů, Miroslav Ševčík, děkan Národohospodářské fakulty VŠE, Helena Langšádlová, místopředsedkyně TOP 09. V opačném táboře byli Nikola Šimandlová, vysokoškolačka, Jan Čižinský, středoškolský učitel a Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL.Během pořadu jsme se od „expertů“ z řad ekonomů a poslankyně jako diváci dozvěděli, že demografická křivka nutí k této důchodové reformě. Na návrh Pavla Bělobrádka posílit podporu rodinám s dětmi a motivovat tak lidi k vychování více dětí, nikdo neodpověděl a začal opět arogantně vychvalovat reformu.Nejvíce vynikal Miroslav Ševčík, který sám sebe evidentně považuje za nejchytřejšího ekonoma v zemi. Konkurovat by mu mohl snad jen Václav Klaus. Děkan VŠE totiž nařkl vládu z „blbé“ prezentace reformy, ale zároveň zástupcům z řad občanů naznačil, že tomu nerozumějí, tak ať se do toho nepletou a drží krok. Myslí si totiž, že přesto, že reforma není dokonalá a měla by se ještě přitvrdit, tak je lepší, než nic.Výtkám, že nikdo nemůžeme vědět, co se stane za deset a více let, opět nevěnovala proreformní strana pozornost a opakovala zaříkadla, že máme být rádi za to, co vytvořili. Vždyť přeci nejsme Maďarsko, abychom si zvolili jednu stranu natolik, aby mohla sestavit jednobarevnou vládu a znárodnit fondy k pokrytí dluhů. Troufám si ale tvrdit, že pokud bude současná politika vlády pokračovat, jednobarevná většinová vláda bude přicházet minimálně v úvahu. A pravicová rozhodně nebude. Jestli mělo dnešní vystoupení paní poslankyně a s ní spřízněných ekonomů pomoci s osvětou veřejnosti, pak rozhodně neuspělo. Takovou aroganci a neúctu k opačnému názoru jsem již dlouho neviděla.

Témata:  ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy