Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Peake ulovila poslance Šťovíčka. Podpora vládě je zajištěna!

Peake ulovila poslance Šťovíčka. Podpora vládě je zajištěna!

Foto: Jan Zýka / INCORP images

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake ve svém pondělním prohlášení uvedla, že disponuje dostatkem poslanců, aby zajistila bezpečnou podporu vládě Petra Nečase (ODS). Na její stranu se přiklonil i Milan Šťovíček, sdělila.

"V tuto chvíli mohu konstatovat, že vedle mne a kolegů, kteří se odhodlali k užší spolupráci, je připraven stvrdit podporu vládě i Milan Šťovíček. A jsem si jista, že nezůstane osamocen. Bezpečná podpora vládě je tak zajištěna," uvedla Peake ve svém prohlášení. "Domnívám se proto, že zde existuje značná vůle pokračovat v koaličním projektu a bylo by velkou chybou tuto vůli promarnit. Jsem připravena k naplnění této vize nadále přispívat. Ani jsem sama žádnou jinou rozumnou alternativu neviděla. Nyní je čas jednat," dodala. Šťovíček by byl devátým poslancem na straně Karolíny Peake. Minulý týden sice složil funkci místopředsedy VV, prohlašoval ale, že dál zůstává řadovým členem strany. Desátým poslancem, kterého by vicepremiérka potřebovala pro založení poslaneckého klubu, který po ní chce premiér Nečas, by měl být bývalý člen ODS Michal Doktor. Ten ale dohodu zatím nepotvrdil a v pátek se k nové platformě navíc vyjádřil odmítavě.

Karolína Peake opustila Věci veřejné minulé úterý, spolu s ní odešlo dalších sedm poslanců a dva ministři. Jako důvod uvedla nečitelnou politiku Věcí veřejných, která ohrožuje stabilitu vlády. Tu chce právě ona a její nová politická platforma podporovat. Nečas se však s podporou nezařazených poslanců nespokojil a po Peake požaduje sestavení poslaneckého klubu. Ještě v neděli chyběly její platformě dva poslanci.

Na konci minulého týdne mohla Peake počítat s podporou poslanců Viktora Paggia, Martina Vacka, Lenky Andrýsové, Jany Suché, Jiřího Rusnoka, Dagmar Navrátilové a poslance Radima Vysloužila. Do platformy se řadí také ministři Kamil Jankovský a Pavel Dobeš, avšak ti mandát poslance nemají. Premiér Nečas dal do pondělí Karolíně Peake termín, kdy od ní chce informaci o počtu jejích příznivců ve sněmovně, kterých má být minimálně deset, aby měla jeho vláda v dolní parlamentní komoře bezpečnou většinu. V opačném případě mají přijít na konci června nové volby.

Témata:  vláda

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:04

27. dubna 2024 15:57

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy