USA má tři týdny do bankrotu, pokud se politici nedomluví

Spojené státy jsou blízko značným problémům. Dosáhly úvěrového stropu a s jeho posunutím musí napomoci síly z opozice. V opačném případě čeká obří stát bankrot.

660
reklama

Americký prezident je při zadlužování státu omezen limitem dluhu, který činí přibližně 14,3 bilionu dolarů. Právě tam se již dostal a americké vládě zbývají finance do druhého srpna.

Pro navýšení limitu je třeba souhlas republikánské opozice, což je základním kamenem úrazu. Pravicoví  republikáni podmiňují souhlas s navýšením úvěrového limitu rozsáhlými škrty, které by měly přivést americké finance proděravené dvěma válkami a hospodářskou recesí blíže k vyrovnanosti. Administrativa demokratického prezidenta Obamy se škrtům nebrání, požaduje je ale zároveň doprovodit i zvýšením daní a zde se nalézá hlavní jablko sváru.

Komplikovaná situace vyústila v odchod Baracka Obamy z jednání se šéfem republikánů v parlamentu.

Ve chvíli, kdy by nebyl limit na zadlužování navýšen, Obamova administrativa by musela začít hospodařit jen s tím, co vybere na daních. Taková situace by znamenala zásadní potíže při financování a některé nutné výdaje by tak bylo nutné omezit. Technicky by se mohlo jednat i o bankrot, záleží na tom, jak by se Obamovi podařilo seskupit výdaje. K bankrotu dochází ve chvíli, kdy není stát (či jiný věřitel) schopen dostát některému ze svých závazků.

Na problematický vývoj již reagovaly i ratingové agentury. Prozatím si sice americké dluhopisy ponechaly svůj hvězdný rating, výhled do budoucna však agentura Moody's změnila na "pozorování", což značí její nervozitu a možnost snížení ratingu.

Všeobecně se nicméně neočekává, že by k bankrotu Spojených států došlo. Kdyby k němu mělo dojít, poškodí to všechny a ani jedné straně by to v příštích volbách nepomohlo. Média jsou již plná různých variant nepřímých způsobů, jakými by republikáni mohli umožnit navýšení limitu a zároveň neustoupit.

Přesto však tato zákopová válka dvou silných stran ukazuje na to, v jakém stavu jsou veřejné finance USA. Podobně jako zbytečné a neobratné rozepře italského ministra financí s ministerským předsedou upoutaly pozornost trhů na tento jihoevropský stát, který se nyní začíná potýkat s prvními projevy nedůvěry investorů, i Spojené státy takto zbytečně ventilují své problémy, které mohou vést i ke snížení ratingů agentur a tím pádem i značného prodražení financování státního dluhu.

Témata: USA

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky