Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Benzin opět zdražil, máme nový rekord!

Benzin opět zdražil, máme nový rekord!

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu vyvíjely odlišně, zatímco benzin Natural 95 zdražil v průměru o dva haléře na 37,23 Kč/l a posunul tak rekordní cenu o něco výše, nafta naopak zlevnila o osm haléřů na 36,85 Kč/l. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS.

"Příčinou byl mírný pokles průměrných cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu a stagnující kurz koruny vůči dolaru," poznamenal analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. Cena ropy Brent v průběhu minulého týdne mírně poklesla a aktuálně se pohybuje těsně pod úrovní 125 dolarů za barel. Cenu komodity tlačily níže spekulace o možném koordinovaném uvolnění strategických rezerv, které by mělo snížit vysoké ceny pohonných hmot. Dále pak zprávy o vyšších zásobách ve Spojených státech, které jsou největším spotřebitelem komodity na světě. Průměrná cena nafty v Rotterdamu mírně poklesla. V případě benzinu ovšem došlo k výraznému růstu. "Koruna stagnovala. Cena benzinu by měla v následujících dnech zamířit vzhůru, přičemž růst se bude pohybovat pravděpodobně v řádu desetihaléřů. V případě nafty vše nahrává stagnaci, nicméně nelze vyloučit, že čerpací stanice rozloží zdražení mezi benzin a naftu," odhaduje Čermák další vývoj cen pohonných hmot v ČR. Nejlevnější benzin je i nadále k dostání v Jihočeském kraji (36,73 Kč), na který se cenou dotáhl také kraj Ústecký (36,73 Kč), poslední místo stále patří jižní Moravě (37,83 Kč). Ceny benzinu rostly nejvýrazněji právě v Jihomoravském kraji (o 14 haléřů), nejvíce klesly v Ústeckém kraji (o 11 haléřů). Také v případě nafty patří první místo Jihočeskému kraji (36,25 Kč) a poslední Jihomoravskému kraji (37,36 Kč). Nejvýrazněji ceny vzrostly v Pardubickém kraji (o pět haléřů), nejvíce klesly v Ústeckém kraji (o 34 haléřů). Natural 95 je o 98 haléřů dražší než před měsícem, diesel je v meziměsíčním srovnání dražší o 20 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 3,19 Kč, nafta o 3,04 Kč.

Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Témata:  pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy