Pohonné hmoty zdolaly další rekordy: benzin zdražil na 37,21 Kč

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět pokořily historické rekordy, benzin Natural 95 zdražil v průměru o 32 haléřů na 37,21 Kč za litr, nafta o 12 haléřů na 36,93 Kč za litr. Vyplývá to z pondělních údajů společnosti CCS.

660
reklama

„Příčinou byl růst průměrných cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu a velmi pozvolný návrat distribučních marží k průměrným úrovním,“ uvedl Petr Čermák, analytik společnosti Colosseum. Na trhu s energiemi stálo podle něj za pozornost prohlášení ropného ministra Saudské Arábie, který oznámil, že v případě potřeby je země schopná zvýšit těžbu ropy o 25 procent. Dále řekl, že rezervní kapacita země je 2,5 milionu barelů ropy denně.

Průměrné ceny pohonných hmot v Rotterdamu v uplynulém týdnu mírně poklesly. „Mírného posílení se dočkala koruna. Růst cen u čerpacích stanic by se měl v průběhu tohoto týdne zastavit. Očekáváme stagnaci či mírné zlevnění pohonných hmot,“ dodal Čermák.
 
Natural 95 je o 96 haléřů dražší než před měsícem, diesel je v meziměsíčním srovnání dražší o 25 haléřů. V porovnání se stejným obdobím loňského roku je nejprodávanější druh benzinu dražší o 3,18 Kč (9,34 %), nafta o 3,15 Kč (9,32 %).

Průměrné ceny Naturalu 95 a nafty se vypočítávají z reprezentativního vzorku transakcí na karty CCS uskutečněných na všech terminálech na čerpacích stanicích v akceptační síti CCS v České republice, kterou k září 2010 tvořilo 2182 čerpacích stanic. Průměrné ceny se získávají jako podíly jednotkových cen za pohonné hmoty na všech terminálech v České republice, respektive v příslušném kraji, a celkového počtu terminálů. Hodnoty neovlivňuje využívanost čerpací stanice motoristy ani objem načerpaných pohonných hmot.

Témata: pohonné hmoty

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky