Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko začíná hon na naplatiče daní

Řecko začíná hon na naplatiče daní

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Řecká vláda hodlá rázně zakročit proti těm, kteří dluží velké částky na daních. Chce tak zvýšit příjmy státního rozpočtu.

Právě naprostá neefektivita výběru daní je jedním z velmi kritizovaných prvků řeckého národního hospodářství a je jednou z příčin současných problémů balkánského státu.

Celkově eviduje řecké ministerstvo financí dluhy za 41 miliard eur, tedy téměř bilion korun. O tento dluh se sice dělí 900 tisíc dlužníků, největších 15 tisíc z nich však dluží 90 % této sumy. Právě na ty se hodlají berní úřady zaměřit. Jde o firmy i jednotlivce.

Někteří z dlužníků jsou již po smrti či zkrachovali, přesto z více než od deseti tisíc velkých dlužníků je možné peníze stále vymáhat. Největší zájem budou mít úřady o ty, kteří dluží nad 150 tisíc euro. Pro tyto účely již stát najímá kvalitní auditory, právníky a účetní.

Témata:  Řecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy