Provozování restaurací je v České republice stále v kurzu. Potvrzuje to nejnovější analýza poradenské společnosti Bisnode, jedničky v poskytování informací o firmách. Podle ní se počet restaurací za posledních devět let zdvojnásobil. A to přesto, že byla v roce 2016 zavedena elektronická evidence tržeb a podnikání v oblasti restauračních služeb je dlouhodobě vystaveno nedostatku kvalifikované pracovní síly a vysoké konkurenci.
Aktuálně je v České republice 21 072 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Podle analýzy Bisnode se jedná o nejvyšší počet za posledních devět let. V tomto období se počet restaurací zvýšil o více než 100 %. „Nejvíc, 2 471 firem bylo přitom založeno v roce 2016, kdy byla spuštěna elektronická evidence tržeb (EET). Restaurace také výrazně přibývaly v následujících dvou letech, v roce 2017 jich vzniklo 2 050 a o rok později 1 613. Rok 2018 byl rekordní v počtu zrušených restaurací, zaniklo jich 457. Pokud letos budou restaurační zařízení vznikat a zanikat stejným tempem jako v prvních pěti měsících, tak vznikne nejméně a zanikne nejvíce subjektů za posledních devět let,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. Zároveň dodává: „Provozování restaurace patří mezi Čechy dlouhodobě k oblíbeným oborům podnikání, a to přesto, že trpí nedostatkem kuchařů a číšníků a silně konkurenčním prostředím.“
Vývoj počtu založených a zrušených restaurací v letech 2010 až 2019
Rok
Počet založených
Počet zrušených
Celkový počet
2010
1 214
139
10 293
2011
1 114
152
11 174
2012
1 231
147
12 103
2013
1 193
158
13 075
2014
1 450
187
14 178
2015
1 497
239
15 517
2016
2 471
291
17 506
2017
2 050
386
19 364
2018
1 613
457
20 733
2019*
481
194
21 072
*květen 2019, Zdroj: Bisnode
Témata: restaurace
Související
14. června 2023 15:01
13. června 2023 14:03
25. ledna 2023 10:41
21. prosince 2022 15:21
26. srpna 2022 10:25
28. června 2022 15:17