Důvěra v českou ekonomiku se v květnu propadla. Je nejníže za tři roky

Důvěra v českou ekonomiku se letos v květnu propadla na nejnižší úroveň za téměř tři roky. Oproti dubnu klesla o 1,4 bodu na hodnotu 95,7. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Níž byla důvěra naposledy v červenci roku 2016. V květnu klesla meziměsíčně důvěra podnikatelů, zatímco u spotřebitelů stoupla. Meziročně se důvěra v hospodářství snížila mezi podnikateli i spotřebiteli.

Ilustrační fotografie
reklama

Méně v květnu důvěřovali tuzemské ekonomice ve srovnání s dubnem podnikatelé v průmyslu a vybraných službách. Naopak u stavebníků důvěra po dubnovém poklesu vzrostla a mírně stoupla také u podnikatelů v obchodě. Ve srovnání s loňským květnem však důvěra rostla jenom u podnikatelů ve stavebnictví.

Indikátor celkové důvěry podnikatelů se meziměsíčně snížil o dva body na hodnotu 93,8. Nejnižší byla důvěra v průmyslu, kde klesla o 2,2 bodu na 91,2. Průmyslové podniky očekávají podle průzkumu ČSÚ pro příští tři měsíce pokles tempa růstu výroby. Ve službách se důvěra snížila o 2,5 bodu na 94,9. U podnikatelů ve službách kleslo hodnocení současné poptávky i očekávání poptávky v příštích měsících. Snížilo se také hodnocení očekávání ekonomické situace a zaměstnanosti.

Pozitivněji naopak hodnotili hospodářství podnikatelé ve stavebnictví a obchodu. Důvěra stoupla u stavebníků o jeden bod na 106,9 a u obchodníků 0,5 bodu na hodnotu 94,0. Ačkoli stavebníci očekávají v příštích třech měsících pokles tempa růstu stavební činnosti, celková ekonomická situace v jejich oboru se podle nich v příštích šesti měsících bude zlepšovat. Podnikatelé v obchodě zvýšili hodnocení stavu zásob naskladněného zboží.

Důvěra spotřebitelů se v květnu meziměsíčně zvýšila o 1,3 bodu na hodnotu 105,1. U spotřebitelů se zvýšily plány na spoření, zatímco obavy ze zhoršení ekonomické situace nerostly.

Témata: ekonomika | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky