Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záchranný balík koupil Řecku čas

Záchranný balík koupil Řecku čas

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Finanční pomoc Evropské unie nemůže Řecku zajistit stabilitu, poskytne jen zemi čas na další kroky, prohlásil šéf Světové banky Robert Zoellick. Připomněl, že eurozóna bude muset hledat další řešení v případě situace ve Španělsku, Itálii a Portugalsku, informuje v sobotu agentura Reuters.

"Je příliš brzo na jasné závěry, částečně záleží i na krocích, které Řekové podniknou," komentoval Zoellick balíček pomoci ve výši 130 miliard eur, který zemi poskytla Evropská unie.

Zopakoval, že eurozónu čekají ještě další výzvy, ty se týkají ekonomické situace ve Španělsku, Itálii a Portugalsku. Tyto země ale podle něj momentálně spíše než akutní pomoc s oddlužením potřebují podporu a čas na reformy.

V rozhovoru pro agenturu Reuters se Zoellick vyjádřil také ke kandidátovi, který by ho měl 30. června nahradit v čele Světové banky. Nominační proces začal minulý týden. Některé státy navrhují, aby tuto instituci nevedl Američan. Zoellick ale s takovou představou zjevně nesouhlasí.

Připomněl, že Američané v tuto chvíli nezastávají vedoucí posty v OSN, Světové obchodní organizaci ani Mezinárodním měnovém fondu. "Chci, aby Spojené státy měly pocit zodpovědnosti za mezinárodní systém. Takže v tomto směru si myslím, že pokud najdeme vhodného amerického kandidáta, bylo by to dobré pro Spojené státy i pro banku," řekl Zoellick.

Témata:  Řecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy