Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stávka na frankfurtském letišti potrvá až do pátku

Zaměstnanci zodpovědní za řazení, navádění a parkování letadel na letišti v německém Frankfurtu nad Mohanem hodlají stávkovat až do pátečního večera, aby zvýšili tlak ohledně růstu jejich platů. Informovala o tom v úterý agentura AFP s odvoláním na tamní odbory.

Po dvou dnech výstražných stávek minulý týden, německý odborový svaz pro řízení letového provozu GdF přitom v úterý uvedl, že další kolo stávky původně naplánované na 24 hodin od 05:00 SEČ v pondělí, má být rozšířeno vzhledem k neústupnosti o provozovateli letiště Fraport jen na 48 hodin. V úterý už ale přišli odboráři s tím, že se stávka prodlužuje až do pátečního večera. Společnost Fraport uvedla, že v pondělí bylo zrušeno 240 z celkového počtu 1250 letů. "I přes stávku... činnost na letišti ve Frankfurtu funguje na dobré úrovni," tvrdí firma Fraport. Zhruba stejný počet bude zrušen i v úterý. Na celkovém počtu letů z letiště má téměř poloviční podíl Lufthansa, která hodlá zrušit přibližně 200 vzletů a přistání.

Podle dokumentů zpřístupněných Fraportem, odbory požadují zvýšení mezd o 25 až 50 procent v závislosti na pracovním stupni, stejně jako zvýšení odměn a zkrácení pracovní doby. Cestující v letecké dopravě v Německu by tak mohli být výrazněji zasaženi kvůli tomuto sporu o mzdy. Stávka by totiž mohla účinně paralyzovat největší německé letiště a zároveň třetí největší "rozbočovač" v Evropě. V loňském roce frankfurtské letiště odbavilo rekordních 56,44 milionu cestujících, což bylo o 6,5 procenta více než v roce 2010. Frankfurtské letiště je třetí nejvýznamnější v Evropě po londýnském Heathrow a pařížském letišti Charlese de Gaulla, přičemž na něm probíhá denně kolem 1300 letů.

Témata:  letiště stávka

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.