Brexit: Mayová hraje o čas. Budou poslanci čelit těžké volbě na poslední chvíli?

Britští poslanci by mohli čelit těžké volbě se na poslední chvíli rozhodovat mezi brexitovou dohodou premiérky Theresy Mayové a dlouhým odkladem odchodu z Evropské unie. Podle dnešních médií tomuto scénáři leccos naznačuje a ministerská předsedkyně podle něj skutečně hraje o čas a parlament postaví před obtížné dilema krátce před stanoveným termínem brexitu, jímž je 29. březen.

Ilustrační fotografie
reklama

Spekulace o tom, že premiérka hraje o čas a chce hnát rozhodování až na poslední chvíli, zdůraznila informace zpravodaje britské televize ITV o tom, že něco takového naznačil její hlavní vyjednávač s EU Oliver Robbins. Novinář totiž slyšel v baru jednoho bruselského hotelu Robbinse říct právě to, že zákonodárci si budou muset na poslední chvíli vybrat buď upravenou brexitovou dohodu Mayové, nebo případný výrazný odklad.

Pokud parlament brexitovou dohodu neschválí, bude se muset premiérka rozhodnout, zda brexit odloží, nebo pátou největší ekonomiku světa uvrhne do chaosu odchodem z unie bez dohody. Mayová přitom opakovaně řekla, že Spojené království EU opustí ve stanoveném termínu ať už s dohodou, nebo bez ní.

Situace, kdy jeden z nejvyšších představitelů Mayové popírá její pozici k brexitu v hotelovém baru v Bruselu naznačuje míru brexitové krize v Británii, která šokovala investory i spojence, poznamenala agentura Reuters.

Ministerská předsedkyně se snaží znovu otevřít jednání o brexitové dohodě, k níž v listopadu s Bruselem dospěla. Od dalších rozhovorů si slibuje změny, které britský parlament přesvědčí, aby s tímto dokumentem souhlasil. Vedoucí unijní činitelé o tom ale nechtějí slyšet. Podmínky dohody EU podle nich měnit nebude, nevylučuje nicméně úpravu nezávazné doprovodné politické deklarace.

Agentura Bloomberg v této souvislosti napsala, že podle názoru lidí z obou stran Mayová a Evropská unie směřují k hazardní hře na poslední chvíli s vysokou sázkou, která rozhodne, jestli Británie odejde s dohodou, nebo bez ní.

Mayová bude mít poslední možnost k získání ústupků na poslední chvíli 21. března na unijním summitu v Bruselu, tedy jen týden před tím, než by Británie měla EU opustit. Podle nejmenovaného činitele není pravděpodobné, že by blok případně něco vstřícného nabídl dříve, napsal Bloomberg. Mayová by pak podle zdrojů agentury revidovanou dohodu o brexitu předložila britskému parlamentu, který by tak neměl na výběr, než její dohodu schválit, nebo přistoupit na brexit bez dohody.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky