Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČEZ zainvestuje do elektrárny ve Varně 2,5 miliardy korun

ČEZ zainvestuje do elektrárny ve Varně 2,5 miliardy korun

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Český polostátní energetický holding ČEZ hodlá investovat do elektrárny v bulharské Varně přes 100 milionů eur, tedy více než 2,5 miliardy korun. V pátek o tom informoval server Týden.cz.

Investice poplynou do "ekologizace" elektrárny, aby došlo ke snížení emisí a popílku vypouštěných elektrárnou. Cílem je prodloužit životnost elektrárny do roku 2030 a vyhovět limitům, které stanovuje Evropská unie. ČEZ proto hodlá do června vybrat příslušnou technologii pro vylepšení elektrárny a vyhlásit výběrové řízení. První tři jednotky elektrárny by se měly začít upravovat na začátku roku 2013, přičemž by úpravy měly být dokončeny do roku 2015. ČEZ koupil elektrárnu ve Varně v roce 2006 za 206 milionů eur (tehdy necelých šest miliard korun). O dalších sto milionů eur pak ČEZ zvýšil kapitál bulharské tepelné elektrárny.

Témata:  ČEZ

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:12

Ekonom Kovanda: Česko by mohlo zvládnout kýžené měkké přistání, říkají nejnovější čísla k důvěře v ekonomiku

Spotřebitelům v Česku se rychle vrací důvěra v ekonomiku. V dubnu je jejich nálada v tomto směru lepší, než odpovídá dlouhodobému průměru let 2003 až 2023; přitom lepší než dlouhodobě průměrnou náladu mají čeští spotřebitelé poprvé za celé období od podzimu 2021. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy