Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proč spuštění elektronické verze sbírky zákonů tak dlouho trvá?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Elektronická podoba Sbírky zákonů asi bude naplno spuštěna až od roku 2021. Roční odklad, který Sněmovna v prvním kole podpořila, způsobily prodlevy se schvalováním balíčku navazujících úprav sedmi desítek zákonů. K celé problematice přikládáme glosu, jejímž autorem je Jan Mrvík, výkonný ředitel společnosti EDITEL.

Pětiletky a dvojité platby

Sbírka zákonů, jeden ze základních právních pilířů státu, bude naplno spuštěn v elektronické verzi asi až od roku 2021. Je to dobrá nebo smutná zpráva?

Na první rychlé čtení dobrá v tom, že asi bude existovat jeden portál, který bude garantovat aktuální úplnou verzi sbírky zákonů. Na druhé čtení smutná, protože demonstruje velikost prodlevy realizace eGovernment  v ČR. Pro dokreslení, zavedení elektronické podoby Sbírky zákonů schválil Parlament již v polovině roku 2016. Když by elektronická sbírka zákonů byla spuštěna v polovině roku 2021, tak je to za neuvěřitelných 5 let.

Elektronická Sbírka zákonů má zvýšit dostupnost, přehlednost a srozumitelnost platného práva. Cílem je zajistit, aby si lidé mohli prostřednictvím internetu bezplatně zjistit, jaké je přesné aktuální znění všech platných českých zákonů Proč tedy její zavedení do běžného života trvá neskutečných 5 let? Zákony vytvořili zákonodárci, placeni mimo jiné z daní lidí a titíž lidé dosud platí za přístup k sbírce zákonů. Že by proto, že zpoplatňovat přístup k sbírce zákonů je jinak dobrý obchodní model?

Témata:  poslanecká sněmovna sbírka zákonů

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy