Irsko vyloučilo změny v brexitové smlouvě

Irská republika kritizovala snahu britské premiérky Theresy Mayové dostat se ze slepé uličky v jednání o brexitu rozhovory se skeptickými poslanci o takzvané irské pojistce. Dublin dal podle agentury Reuters najevo, že nepovolí žádné změny v ustanovení, které má zajistit, že se za žádných okolností nezpevní hranice na Irském ostrově a zachová se integrita jednotného trhu.

Ilustrační fotografie
reklama

Místopředseda irské vlády a ministr zahraničí Simon Coveney ve vysílání stanice BBC řekl, že dojednaná pojistka je už v nynější podobě kompromisem respektujícím požadavky Mayové. Irská republika a Evropská unie jsou podle něj jednotní v názoru, že se "žádná změna nechystá".

"Tenhle problém nemá žádné magické řešení," poznamenal irský vicepremiér. "Proto bude Irsko požadovat, aby Británie dodržela své slovo dané Irsku, Severnímu Irsku i Evropské unii," dodal. Podle Coveneyho jde o "ochranu křehkého, ale mimořádně cenného mírového procesu", který už po dobu dvaceti let zamezuje násilnostem na ostrově.

"Evropský parlament neratifikuje dohodu o brexitu, která pojistku nemá. Tak je to jednoduché," řekl vicepremiér BBC.

Někteří britští poslanci žádají nové dojednání pojistky pro irskou hranici, která podle nich může Británii trvale svázat s EU v celní unii. Nevěří totiž právně nezávaznému ujišťování z kontinentu, že řešení obsažené v návrhu smlouvy by ideálně vůbec nemělo nastat, protože obě strany dojednají lepší způsob uspořádání.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky