Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtyři největší řecké banky poskytnou Finsku záruky

Čtyři největší řecké banky - National Bank, Alpha, Eurobank a Piraeus - poskytnou Finsku záruky za jeho podíl na nových záchranných úvěrech pro Řecko. Informovala o tom ve středu agentura Reuters s odvoláním na bankovní zdroje seznámené s jednáními.

"National Bank, Alpha, Eurobank a Piraeus poskytnou kolaterál 880 milionů eur ve formě hotovosti a vysoce hodnotných aktiv, aby vyhověli požadavku, se kterým Finsko spojuje svou účast na novém záchranném programu," uvedl zdroj agentury Reuters z jedné ze zúčastněných bank.

Informaci o tom, že čtyři největší řecké banky poskytnou Finsku kolaterál, potvrdil i další vysoce postavený bankovní zdroj. Samy banky se ale k věci podle agentury Reuters odmítly vyjádřit.

Banky se podle agentury Reuters chtějí vyhnout tomu, aby kolaterál Finsku poskytlo Řecko jako stát, protože by to mohlo vyvolat podezření o preferenčním zacházení s některými zeměmi, které se účastní druhého záchranného balíku pro Řecko.

Témata:  Řecko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy