Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama "tlačí" Čínu ke hře podle pravidel

Americký prezident Barack Obama v úterý zdůraznil na setkání s pravděpodobným budoucím čínským vůdcem a nynějším viceprezidentem Si Ťin-pchingem, že každý musí dodržovat globální ekonomická "pravidla silničního provozu". Informovaly o tom v úterý agentury AFP a Reuters.

Washington musí podle Obamy zůstat klíčovou sílou v asijsko-tichomořském regionu i přes vzestup Číny. "Mimořádný vývoj v posledních dvou desetiletích přinesl rozšiřující sílu a prosperitu, ale i nové úkoly pro Peking," uvedl Obama. Obama zároveň zdůraznil touhu po spolupráci. "Chceme spolupracovat s Čínou a být si jisti, že každý pracuje podle stejných pravidel, pokud jde o světový hospodářský systém," řekl dále Obama.

"To zahrnuje pojištění, kterým je vyrovnaná obchodní bilance, a to nejen mezi Spojenými státy a Čínou, ale po celém světě," upozornil americký prezident. Spojené státy americké přitom dlouhodobě z Číny dovážejí víc zboží, než ho do Číny vyvážejí.

Obama rovněž s Ťin-pchingem jednal o lidských právech v Číně. "Ohledně zásadních věcí jako jsou lidská práva, budeme dále zdůrazňovat důležitost nárokování si práv všemi lidmi," řekl Obama. Na obědě Si řekl, že za posledních 30 let učinila Čína v oblasti lidských práv "ohromné" výsledky. Dodal prý také, že "samozřejmě vždy existuje prostor pro zlepšení".

Si se rovněž ve Washingtonu setkal s americkým viceprezidentem Joe Bidenem a ministryní zahraničí Hillary Clintonovou. Biden Ťin-pchingovi řekl, že "ačkoliv spolu představitelé obou zemí ne vždy jednají osobně, vždy budou mluvit otevřeně o svých rozporech".

Před Bílý dům přišlo v úterý protestovat proti politice Pekingu několik desítek demonstrantů. Demonstrovali hlavně za nezávislost Tibetu. Si Ťin-pching by měl letos na podzim stanout v čele vládnoucí Komunistické strany Číny, což znamená rozhodující krok ke jmenování do funkce hlavy státu. Ve funkci hlavy nejlidnatějšího státu světa vystřídá Chu Ťin-tchaa.

Témata:  Barack Obama

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy