Sobotka povečeřel s Obamou. Mluvili o terorismu

Premiér Bohuslav Sobotka se ve čtvrtek večer setkal ve Washingtonu s americkým prezidentem Barackem Obamou. Společně s dalšími státníky účastnícími se summitu ve Washingtonu povečeřeli v Bílém domě. Sobotka přijel do USA na summit o jaderné bezpečnosti.

Barack Obama
reklama

Premiér Bohuslav Sobotka večeřel s prezidentem Barackem Obamou a dalšími hosty v Bílém domě celkem přes dvě hodiny. Český premiér během návštěvy vyzval k užší spolupráci mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

Ztotožnil se s vizí Václava Havla o Evropě bez hranic a vymezil se tak nepřímo vůči směru zahraniční politiky vedené současným českým prezidentem Milošem Zemanem. Sobotka také vyjádřil své znepokojení nad situací, která vznikla na východě Ukrajiny.

"Debata byla hodně ve znamení teroristických útoků a hodně se dotýkala také situaci, která je v Sýrii a na Blízkém východě obecně, tedy v oblastech, kde existuje teroristická infrastruktura. Existuje poměrně silná obava z toho, že v některých zemích existují rizika, že by se teroristé mohli dostat k jadernému materiálu. Byl kladen důraz na to, aby se zlepšily bezpečnostní opatření třeba, pokud jde o jaderné elektrárny," uvedl po večeři český premiér.

"Všichni ocenili fakt, že Barack Obama téma jaderné bezpečnosti otevřel velmi razantně při svém vystoupení v roce 2009 v Praze. Dnes se ve Washingtonu završuje série čtyř velkých konferencí, které se tomuto tématu věnovaly," uvedl Sobotka s tím, že Obama byl oceněn ostatními státníky za to, jak se tématu věnoval během svého funkčního období.

Jedním z témat, které na pracovní večeři státníci nadnesli, byla kybernetická bezpečnost a především hrozba kybernetického útoku na jaderné elektrárny. Před pracovní večeří měli státníci prostor k debatě i o jiných záležitostech.

"Mluvili jsme o tom, jak se daří realizovat dohodu s Tureckem. Mluvil jsem krátce i s tureckým prezidentem Erdoganem o tom, že je skutečně velmi důležité, aby se podařilo naplnit akční plán, který je mezi Evropskou unií a Tureckem," dodal Sobotka.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky