Nezaměstnanost v prosinci stoupla

Nezaměstnanost v Česku loni v prosinci po čtyřech měsících stagnací, či poklesů, stoupla z listopadových 2,8 procenta na 3,1 procenta. Oznámil to dnes Úřad práce ČR. Meziročně ale podíl lidí bez práce klesl, v prosinci 2017 činil 3,8 procenta. K nízké nezaměstnanosti přispívá mimo jiné zájem o české zboží v zahraničí. Přebytek zahraničního obchodu Česka se v listopadu zvýšil meziročně o 8,9 miliardy na 20,2 miliardy Kč, informoval dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Ilustrační fotografie
reklama

Prosincový růst podílu nezaměstnaných v Česku je podle analytiků oslovených ČTK jen dočasným jevem, který souvisí s koncem sezonních prací. Údaje tak podle ekonomů nemění nic na faktu, že trh práce je kvůli nedostatku pracovních sil brzdou dalšího růstu firem i ekonomiky.

Ke konci loňského roku bylo v Česku bez práce přes 231.500 lidí, což byla nejnižší prosincová hodnota od roku 1996. Počet volných míst stoupl v prosinci oproti listopadu asi o tisícovku na zhruba 324.400 pozic. Na jedno volné místo tak připadalo v průměru 0,7 uchazeče.

Ve srovnání regionů Česka měla nejnižší nezaměstnanost Praha, kde podíl lidí bez práce činil 1,9 procenta. Nejvyšší byla naopak nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji se 4,7 procenta. Z okresů měla stejně jako v listopadu nejnižší nezaměstnanost Praha-východ, a to 1,1 procenta. Nejvyšší byla opět nezaměstnanost na Karvinsku, kde dosáhla 6,9 procenta.

Zatímco míra nezaměstnanosti koncem loňského roku mírně stoupla, českému zahraničnímu obchodu se nadále dařilo. Jeho přebytek v listopadu meziročně stoupl o 8,9 miliardy korun na 20,2 miliardy Kč, uvedl dnes ČSÚ. Bilanci pozitivně ovlivnil především vyšší vývoz motorových vozidel.

"Zahraniční obchod v listopadu pozitivně překvapil. Dosáhl druhé nejlepší bilance za celý rok 2018. Listopadový přebytek je zhruba čtyřnásobný proti prognóze trhu, který v konsensu počítal s přebytkem necelých pěti miliard Kč," uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky