Co nás čeká v roce 2019: Ocitneme se na prahu nové ekonomické reality

Už za chvíli opět začne období, kdy zpomalíme tempo a podíváme se zpětně na uplynulé měsíce. Nyní je proto čas na revizi a zhodnocení situace. Charakteristickými rysy tohoto roku byly: konec synchronizovaného celosvětového růstu, nárůst populismu v západním světě a volatilní finanční trhy, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Krátkodobé zisky jsou často příčinou dlouhodobých problémů

Masivními fiskálními pobídkami a deregulací finančního odvětví se americké vládě sice podařilo nastartovat růst HDP a mezd na více než tři procenta. Avšak zadělala si tím na některé problémy. Narůstající deficit vlády Donalda Trumpa se blíží jednomu bilionu dolarů. V období silného ekonomického růstu je to bezprecedentní úroveň. Dochází k tomu navíc v době zvyšování finančních rizik, zejména v oblasti amerických korporátních dluhopisů.

To v nás vzbuzuje obavy, že konec ekonomického cyklu bude velmi komplikovaný. Hlavním rizikem je to, že USA nebudou schopny implementovat proticyklickou fiskální politiku ve chvíli, kdy to bude nejvíce zapotřebí.

Obchodní válka je o průlomových technologiích

Vláda Donalda Trumpa se zaměřovala dosud prioritně na deficit zahraničního obchodu, ale během uplynulých měsíců upozorňuje i na práva duševního vlastnictví a průlomové technologie. Spojené státy chtějí v první řadě zabránit tomu, aby se Čína stala lídrem v oblasti moderních technologií. Následující bitva ve válce mezi USA a Čínou se tak odehraje na poli technologie 5G. Naznačuje to například nedávné zatčení šéfky firmy Huawei.

Síť 5G je zcela novou infrastrukturou, která slibuje rychlejší propustnost a vyšší hustotu konektivity zařízení, ať už mezi účastníky navzájem nebo mezi člověkem a technologií, nebo mezi jednotlivými zařízeními navzájem. Síť 5G se tak stane průlomovou infrastrukturou, která umožní intenzivnější komunikaci. Vysvětluje to, proč se americká vláda snaží omezit přístup čínských firem na trh.

Zlato získává pozornosti jako strategické aktivum

Více než 20 zemí světa od začátku minulého roku nakupuje zlato. K něčemu takového dochází poprvé za několik dekád. Polsko například nedávno koupilo 13 tun zlata poprvé za posledních 25 let.

Návrat žlutého kovu jako strategicky důležitého aktiva může být vysvětlen několika důvody. Země se jednak snaží získat politickou nezávislost. Jde tedy o de-dolarizace ve snaze snížit rizika plynoucí z amerického vládního deficitu. Zlato navíc slouží i jako hlavní aktivum diverzifikace v období vyšších globálních rizik.

Co nás čeká?

Při pohledu do budoucna jsme přesvědčeni, že vstupujeme do nového cyklu, který se bude vyznačovat slabším růstem, vyššími politickými riziky spojenými například s volbami do evropského parlamentu, dále více roztříštěným světem a pomalým dobíhání USA Čínou. Při výhledu na příští rok vidíme tři důležitá témata, které bude zásadní sledovat:

1. Úloha Číny bude při globálním ekonomickém růstu klíčová

Čínské pobídky reprezentují 34 procent globálního růstu. Je to zhruba úroveň odpovídající příspěvku USA a eurozóny dohromady. Čína navíc tvoří zhruba 70 procent průmyslového růstu Asie. Země je největším importérem až v padesáti zemích světa. Pozornost investorů by se proto měla stále více napřímit na čínské ekonomické a monetární stimuly.

Od května tohoto roku uvolňuje Čína svou monetární politiku a zvyšuje nabídku úvěrů. Dosud se zdálo, že tyto stimuly přicházejí příliš pozdě a jsou málo zásadní, ale může se to změnit už v prvním čtvrtletí příštího roku. Očekáváme, že čínská vláda oznámí balíček opatření zaměřených na otevření ekonomiky, včetně snížení cel a nových rozpočtových podpůrných nástrojů.

2. Všechno se točí okolo likvidit

Jelikož se zatím hýbeme ve světě pod nadvládou amerického dolaru, jeho likvidita je klíčovým faktorem pro růst globální ekonomiky a finančních trhů. Od března letošního roku hodnota našeho ukazatele likvidity prudce klesá. Znamená to horší finanční podmínky, vyšší náklady na financování v dolarech a riziko dalších výprodejů na trzích.

Do velké míry to vysvětluje turbulence na rozvíjejících se trzích, ke kterým došlo na jaře a v létě tohoto roku. Očekáváme, že likvidita bude klesat i v příštím roce, což způsobí pokles tempa globálního ekonomického růstu a náročnější prostředí pro investory. Problémy to bude dělat zejména těm investorům, kteří nejsou zvyklí na vyšší úrokové sazby.

3. Příští rok bude zkouškou pro akcie

Do cen akcií je už dnes promítnuto množství negativních událostí. Od ledna proto klesl ukazatel P/E amerického trhu postupně až na 15,4, což je mnohem zdravější hodnota. Od říjnové korekce je navíc index S & P500 méně závislý na výkonech akcií skupiny FAANGM.

Přesto je ještě na trhu množství nejistoty. Ta se týká například budoucího zvyšování sazeb, nebo budoucího růstu zisků, který se pravděpodobně dostane z dvouciferných hodnot možná až na šest procent. Na obzoru je v porovnání s minulým rokem a zejména první polovinou tohoto roku, méně faktorů, které by mohly potáhnout trh směrem nahoru. Tržní prostředí bude mnohem náročnější a více volatilnější, než doposud.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky