Nezaměstnanost zůstala v listopadu na říjnových číslech

Nezaměstnanost v listopadu zůstala na říjnových 2,8 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK. Za nízkým počtem lidí bez práce je podle nich stále dobrý výkon ekonomiky a přetrvávající nedostatek pracovníků, především v průmyslu a stavebnictví. Údaje o listopadové nezaměstnanosti zveřejní Úřad práce ČR v pondělí 10. prosince.

Ilustrační fotografie
reklama

"Míra nezaměstnanosti podle našich odhadů nalezla v říjnu své dno tohoto roku a v listopadu na těchto hodnotách zůstane. V prosinci by pak měla míra nezaměstnanosti kvůli sezónním faktorům opět mírně vzrůst. Na dlouhodobě přehřátém trhu práce to však nic nemění," uvedl analytik Raiffeisenbank František Táborský.

Zpomalení české ekonomiky se podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka do situace na pracovním trhu zatím nepromítá. "I v listopadu byl patrný převis poptávky po zaměstnancích ze strany firem nad jejich nabídkou a tento nesoulad bude i v nadcházejících čtvrtletích hlavním důvodem pokračujícího rychlého růstu mezd," uvedl. Podíl nezaměstnaných osob v souhrnu za celý letošní rok bude pravděpodobně podle něj 3,2 procenta. "Zároveň je však třeba zmínit, že prostor pro další pokles nezaměstnanosti je již jen velmi omezený," dodal Novák.

Ekonomka Komerční banky Monika Junicke upozornila, že v průmyslu i ve stavebnictví se nadále projevuje nedostatek zaměstnanců. "Očekáváme, že podíl nezaměstnaných v listopadu opět o pár setin poklesl, z důvodu zaokrouhlování se však udrží na říjnových 2,8 procenta," uvedla.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky