Hackeři napadli web ODS

Čeští hackeři hlásící se k uskupení Anonymous ve čtvrtek ráno zaútočili na webové stránky Občanské demokratické strany (ODS) www.ods.cz. Web vládní strany byl s přestávkami nepřístupný ještě v 8.23, hackeři tímto způsobem bojují proti dohodě známé jako ACTA.

660
reklama

Varování, že k dalšímu útoku skupiny Anonymous dojde, se na internetu objevilo už ve středu.

"Toto je vzkaz pro vládu naší republiky. My jsme Anonymous. Dne 2. 2. 2021 zaútočíme na stránky www.ods.cz - server vládní strany, která jednomyslně schválila dohodu známou jako ACTA a tím přislíbila omezení práv občanů. Tímto aktem vyjadřujeme podporu protestujícím za svobodu internetu a dáváme najevo, že hranice naší tolerance byly překročeny. Čas, kdy jsme jen tiše přihlíželi, tímto skončil," varovali hackeři hlavní vládní stranu.

"Náš web je standardně dobře zabezpečen. Už jsme čelili řadě útoků. Ale pokud půjde o útok, který spočívá v přetížení serveru, tak proti tomu obrana neexistuje," přiznal ještě ve středu Mediafaxu mluvčí ODS Tomáš Bartovský. "Považujeme takový typ protestu za nepřijatelný a nemyslíme si, že bude mít nějaký efekt," dodal.

Poslanec za ODS Jan Vidím a předseda sněmovního výboru pro obranu Mediafaxu rovněž řekl, že útoku Anonymous asi nebude možné se bránit: "Nejsem žádný IT expert, ale co o tom vím, tak je prakticky nemožné se tomu bránit."

Útok však považuje za předčasný. Česká republika se dosud stala pouze signatářem dohody ACTA, neprojednala ji však zatím ani vláda, ani parlament. "To znamená, že ACTA se nestala a prozatím ani nestane součástí českého právního řádu. Česká republika nepřistoupila ke smlouvě, v řádu měsíců a možná let asi ani nepřistoupí," uvedl. Sám považuje dohodu za kontroverzní a je nutné o ní ještě jednat.

Anonymous však naznačují, že by útoky mohli rozšířit také na zbylé dvě strany vládní koalice. "Ostatní vládní strany, pokud se proces schvalování nezastaví, očekávejte nás," rozšiřují varování čeští Anonymous.

Témata: ods | hackeři

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky