Obchodní válka vyvolává velký zmatek

Hlavní měny měly začátkem tohoto týdne řadu nepříjemných otřesů: americký dolar od konce minulého týdne dvakrát změnil směr a japonský jen udělal to samé během jediného dne poté, co se prezident Trump opět nechal slyšet o clech, informuje John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Ilustrační fotografie
reklama

Počínaje 23. zářím má Trump v úmyslu uvalit 10% clo na čínské dovozy v hodnotě 200 mld. USD, a toto clo hodlá od 1. ledna následujícího roku zvýšit na 25 %. A aby toho nebylo málo, pokud by se Peking bránil, hodlá americká vláda uvalit další cla na čínské zboží v hodnotě 267 mld. USD.

Zatímco píšu tento článek, přislíbila Čína odpovědět stejnými cly a v tu chvíli se pohyb měn najednou ocitl pod palbou. Sledovat celou situaci minutu po minutě je skutečně vyčerpávající, ale po této poslední výměně je zcela očividné, že nejdůležitější bude vyčkat, jak se trhy zachovají v několika příštích dnech na burze, aby bylo možné určit, jaká je nálada na trhu.

Vzhledem k probíhající obchodní válce bledne význam ostatních faktorů, ale chceme obchodníkům připomenout, aby sledovali výnosy amerických a globálních dluhopisů, které jsou klíčové – zejména jako možný motor oslabení JPY, pokud nedojde ke všeobecnému „úprku“ z trhů.

Výnosy amerických desetiletých dluhopisů se v posledních dnech dokázaly dostat nad 3,00 % a co je možná ještě zajímavější, pohybují se i výnosy evropských dluhopisů a dosahují zásadních úrovní – zejména 0,50% úroveň německých desetiletých dluhopisů vypadá důležitě.

Dnes nejsou v ekonomickém kalendáři naplánovány žádné zvláštní aktivity a pouze očekáváme oznámení klíčových centrálních bank rozvíjejících se trhů (Brazílie a Jižní Afrika ve čtvrtek) a zdá se, že na tomto trhu převládají zvířecí pudy.

Kurz AUDJPY symbolizuje noční pohyb cen, kdy nové Trumpovy výhrůžky vedly k typické instinktivní reakci posílení JPY, než došlo z nějakého důvodu k návratu důvěry a zejména japonský trh zcela ignoroval obrovský rozsah posledního střetnutí mezi Čínou a Spojenými státy. Včerejší čínské odvetné oznámení vedlo opět k oživení JPY.

Vybrané měny

USD – zdá se, že směřování výnosů amerických dluhopisů je možná méně důležité než směřování výnosových spreadů, tj. pokud se opět projeví konvergence politik centrálních bank, mohlo by dojít k oslabení USD.

EUR – zde je středem pozornosti klíčová zóna 1,1700+ pro kurz EURUSD, protože struktura grafu vypadá pozitivně, ale rizika a šířka možného růstu jsou pro býky frustrující.

JPY – značné riziko, že novinové titulky ovlivní situaci vzhledem k obchodní válce. I přesto, pokud se podíváme na pokus o průlom vzhůru u kurzu USDJPY, kde můžeme pozorovat postup k maximům cyklu 113,00+ – klíčovým faktorem a společným ukazatelem je zde směřování výnosů amerických dluhopisů.

GBP – i při pozitivních novinových titulcích o brexitu může libra jen těžko očekávat pro dloužení svého posílení, pokud tedy nebude spojeno s volebními záměry klíčových představitelů Toryů nebo Labouristů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky