Obchodní válka: Americké firmy propouští kvůli zavedení cel

V průzkumu společnost Challenger uvedlo v prvním pololetí až 1 430 amerických firem, že budou propouštět zaměstnance z důvodu zavedení cel. Je to dvojnásobek počtu z minulého roku. Číslo prudce vzrostlo zejména v červenci, a to až o 1053 propuštěných.

USA, ilustrační fotografie
reklama

Z krátkodobého hlediska měla dosud obchodní válka na USA menší dopad, než se původně očekávalo. Americká ekonomika však přestává být vůči protivětru, který zavádění cel rozvířilo imunní. Dokazuje to i pravidelně uveřejňovaná zpráva o poklesu zaměstnanosti, kterou publikuje společnost Challenger, Gray & Christmas. Ta poskytuje zajímavý pohled na to, jaký dopad mají cla na americký trh práce.

Zpráva zároveň přináší informaci o počtu ohlášených propouštění v soukromých firmách, která je rozdělena podle odvětví a regionů. Vychází z údajů státního úřadu práce.

Na červencových číslech byl alarmující právě důvod, který zaměstnavatelé uvedli jako důvod propouštění. Obchodní válka a s ní související cla se tak podle nejnovějších statistik staly jedním z hlavních důvodů propouštění v USA. Jen v červenci označilo až 1053 amerických firem jako hlavní důvod propouštění cla. Nejvíce postiženým odvětvím je průmyslová výroba. A jelikož na září je ohlášeno nové kolo cel, tento negativní trend se bude pravděpodobně ještě více stupňovat, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky