Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodní válka: Americké firmy propouští kvůli zavedení cel

USA, ilustrační fotografie
USA, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V průzkumu společnost Challenger uvedlo v prvním pololetí až 1 430 amerických firem, že budou propouštět zaměstnance z důvodu zavedení cel. Je to dvojnásobek počtu z minulého roku. Číslo prudce vzrostlo zejména v červenci, a to až o 1053 propuštěných.

Z krátkodobého hlediska měla dosud obchodní válka na USA menší dopad, než se původně očekávalo. Americká ekonomika však přestává být vůči protivětru, který zavádění cel rozvířilo imunní. Dokazuje to i pravidelně uveřejňovaná zpráva o poklesu zaměstnanosti, kterou publikuje společnost Challenger, Gray & Christmas. Ta poskytuje zajímavý pohled na to, jaký dopad mají cla na americký trh práce.

Zpráva zároveň přináší informaci o počtu ohlášených propouštění v soukromých firmách, která je rozdělena podle odvětví a regionů. Vychází z údajů státního úřadu práce.

Na červencových číslech byl alarmující právě důvod, který zaměstnavatelé uvedli jako důvod propouštění. Obchodní válka a s ní související cla se tak podle nejnovějších statistik staly jedním z hlavních důvodů propouštění v USA. Jen v červenci označilo až 1053 amerických firem jako hlavní důvod propouštění cla. Nejvíce postiženým odvětvím je průmyslová výroba. A jelikož na září je ohlášeno nové kolo cel, tento negativní trend se bude pravděpodobně ještě více stupňovat, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Témata:  obchodní válka USA zaměstnavatelé firmy propouštění

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.